3 Οκτ 2012

Πανευρωπαική Γιορτή των Πουλιών 2012



Αποδημητικά ή μεταναστευτικά πουλιά είναι αυτά που για ένα ορισμένο διάστημα του χρόνου φεύγουν από έναν τόπο και πάνε σε άλλο με ευνοϊκές καιρικές συνθήκες για αυτά.Μετακινούνται κατά ομάδες, μεγάλες ή μικρές και η κατεύθυνση που ακολουθούν είναι ορισμένη όπως και ο τόπος που πηγαίνουν. Τα περισσότερα αποδημητικά ταξίδια είναι τακτικά και πραγματοποιούνται μεταξύ ενός
θερινού τόπου αναπαραγωγής και ενός θερμότερου τόπου διαχείμασης. Κάποια αποδημητικά ταξίδια είναι βραχύτερα άλλα μεγάλων αποστάσεων όπως το Χιονογλάρονο που διανύει 18.000, για να φτάσει στους πάγους της Ανταρκτικής.Τρέφονται συνήθως με ψάρια αλλά ορισμένες φορές υποχρεούνται να καλύπτουν μεγάλες αποστάσεις χωρίς τροφή, γιατί περνούν πάνω από τους ωκεανούς, χωρίς μια στεριά, για να σταματήσει, να φάει, οπότε προμηθεύουν το σώμα τους με περίσσια τροφή, ως λίπος,  πριν την αναχώρηση, οπότε έχουν τα απαραίτητα καύσιμα,  τα οποία καταναλώνουν στη διάρκεια του ταξιδιού τους. Τα σπουδαιότερα αποδημητικά πουλιά της χώρας μας είναι: τα χελιδόνια, οι πελαργοί, οι τσαλαπετεινοί, οι αγριόπαπιες, τα αηδόνια, οι μπεκάτσες, τα τρυγόνια, τα ορτύκια, οι μελισσουργοί.
Η Πανευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών είναι ετήσιο γεγονός που λαμβάνει χώρα το πρώτο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου σε περισσότερες από 30 χώρες και συντονίζεται από την παγκόσμια ομοσπονδία BirdLife International. Ο Φορέας Διαχείρισης Στενών και Εκβολών ποταμών Αχέροντα και Καλαμά πραγματοποιεί Γιορτή των Πουλιών στο Μακρυγιάλι, Δρέπανο Ηγουμενίτσας την Τρίτη 9/10/12 ώρα 9.30-14.00 και τη Τετάρτη 10/10/12 στην Αμμουδιά Πρεβέζης ώρα 9.30-14.00. Η συμμετοχή είναι ελεύθερη και το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων έχει ως εξής:


  • Παρατήρηση πουλιών
  • Ζωγραφική ,
  • Χειροτεχνίες , κατασκευές
  • Περιβαλλοντικά παιχνίδια γνώσεων



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου