26 Νοε 2012

ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΠΛΑΤΑΝΩΝ ΣΤΑ ΣΤΕΝΑ ΑΧΕΡΟΝΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΥΚΗΤΑ CERATOCYSTIS PLATANI


Πρόσφατα διαπιστώθηκε στην περιοχή των Στενών Αχέροντα η ύπαρξη του μύκητα Ceratocystis platani σε πέντε (5) σημεία (στην παρόχθια βλάστηση και εντός του οικισμού Γλυκής) και σε ένα (1) σημείο στην Τ.Κ. Σκανδάλου. Ο μύκητας προκαλεί την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου  η οποία είναι πολύ σοβαρή καθώς νεκρώνει δένδρα όλων των ηλικιών και όλων των διαστάσεων.

Η διάδοση της ασθένειας από περιοχή σε περιοχή  γίνεται κυρίως μέσω των ανθρώπινων δραστηριοτήτων  (τα μηχανήματα εκσκαφής, τα εργαλεία κοπής και κλάδευσης δένδρων). Στα παραποτάμια οικοσυστήματα των πλατάνων η διάδοση από τα προσβεβλημένα άτομα σε γειτονικά υγιή γίνεται μέσω των  ριζών.
Η αντιμετώπιση της ασθένειας είναι αναποτελεσματική ιδιαίτερα σε εκτεταμένες προσβολές γι’ αυτό είναι αναγκαία η λήψη προληπτικών μέτρων ανάσχεσης της επέκτασης του παθογόνου αλλά και η έγκαιρη διάγνωσή της.



Στα Στενά Αχέροντα πρόκειται για εστίες προσβολής περιορισμένης έκτασης και άμεσα θα ληφθούν μέτρα αντιμετώπισης  της ασθένειας, σε εφαρμογή μελέτης που βρίσκεται σε εξέλιξη από τον Φορέα Διαχείρισης Στενών και Εκβολών Ποταμών Αχέροντα και Καλαμά σε συνεργασία με τα Δασαρχεία Ηγουμενίτσας και Πρέβεζας.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου