17 Μαΐ 2013

Αγριόγατα στο βάλτο Καλαμά





        Το προσωπικό φύλαξης του Φορέα Διαχείρισης κατά την καταγραφή ειδών πανίδας συνάντησαν στο Βάλτο Καλαμά την ευρωπαϊκή αγριόγατα (felis silvestris).
      Το είδος αυτό προστατεύεται από την οδηγία 92/43/ΕΟΚ (ως είδος κοινοτικού ενδιαφέροντος  που απαιτούν αυστηρή προστασία), από το CITE (ως είδος που υπόκειται σε διάφορες ρυθμίσεις) και από το Κόκκινο Βιβλίο (ως ενδημικό υποείδος του Ελληνικού χωρού).
       Η αγριόγατα είναι στενή συγγενής της κοινής γάτας, παρ’όλα  αυτά είναι πολύ πιο άγρια και πολύ δύσκολα εξημερώνεται. Οι αρσενικές αγριόγατες έχουν συνολικό μήκος  83 έως 97cm και βάρος 3,0-6,5 kg, ενώ οι θηλυκές έχουν συνολικό μήκος 73 έως 94 cm και βάρος 2,3-4,9kg, η ουρά είναι φαρδιά και σχετικά κοντή και με χαρακτηριστικούς μαύρους δακτυλίους, τα μάτια απέχουν σχετικά πολύ μεταξύ τους. Στη γούνα ανάμεσα από τους μηρούς υπάρχει ένα μικρό μαύρο σημείο και το κάτω μέρος είναι κοκκινωπό και  στην πλάτη της έχει μία χαρακτηριστική συνεχή μαύρη γραμμή.
        Η Αγριόγατα ζει μόνο σε ήσυχα χωρίς όχληση δάση, εκεί μπορεί να κυνηγήσει με ησυχία και να αναπαραχθεί. Η παρουσία της σε ένα βιότοπο είναι δείκτης ότι ο συγκεκριμένος  βιότοπος δεν έχει υποστεί τις αρνητικές συνέπειες του ανθρώπου είτε αυτό λέγετε μόλυνση, όχληση, υλοτόμηση ή έντονη παρουσία ανθρώπου. Η εποχή του ζευγαρώματος της αγριόγατας αρχίζει από τον Ιανουάριο έως το Μάρτιο. Η περίοδος κύησης είναι περίπου εννέα εβδομάδες, το θηλυκό γεννά σε ασφαλές και καλά κρυμμένο μέρος συνήθως δύο έως τέσσερα μικρά. Η θνησιμότητα στις νεαρές αγριόγατες είναι υψηλή, κάτω από ιδανικές συνθήκες μπορεί να ζήσει από 12 έως 15 χρόνια.
      Η αγριόγατα είναι το μόνο είδος γάτας που δεν μπορεί να εξημερωθεί, ποτέ δεν θα αφήσουν τον άνθρωπο να τις αγγίξει και πάντα κρατούν μία απόσταση ασφαλείας ή προσπαθούν να μην κάνουν την εμφάνισή τους αισθητή όσο διαρκεί η ανθρώπινη παρουσία. 
     Φωτογραφίες αγριόγατας στο φυσικό περιβάλλον είναι εξαιρετικά σπάνιες, παρ'όλα αυτά όμως οι φύλακες του Φορέα είχαν την τύχη να την συναντήσουν και να την φωτογραφίσουν.   





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου