22 Οκτ 2014

ΘΕΑΣΗ ΜΑΥΡΟΠΕΛΑΡΓΟΥ ΚΑΙ ΛΕΥΚΟΥ ΠΕΛΑΡΓΟΥ


     Σήμερα στις 10 το πρωί κατά την επόπτευση στο Δέλτα Αχέροντα και συγκεκριμένα στο βάλτο Κερέτζας, το προσωπικό φύλαξης απαθανάτησε δυο πελαργούς να τρέφονται μαζί με μια χουλιαρομύτα (Platalea leucorodia). Ο ένας μαυροπελαργός (Ciconia nigra) και ο άλλος λευκός πελαργός (Ciconia ciconia), ο οποίος έφερε και δακτυλίους, έναν λευκο-κόκκινο στο αριστερό και έναν μαύρο με κωδικό στο δεξί πόδι.
    Ο μαυροπελαργός είναι ένα μεγάλου μεγέθους πουλί αφού φτάνει τα 96 εκ ύψος, τα 2 μέτρα άνοιγμα φτερών και τα 3 κιλά βάρος. Διαφέρει από τον λευκό πελαργό, που είναι και λίγο μεγαλύτερος, λόγω του χρώματος του, το οποίο είναι μαύρο, με μεταλλικές ανταύγειες πράσινες και μωβ, στο επάνω μέρος και λευκό στο κάτω. Σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας, ο μαυροπελαργός είναι είδος που κινδυνεύει. Τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των μαυροπελαργών έχει ελαττωθεί σημαντικά και από πολλές χώρες εξαφανίστηκε τελείως. Ο Ελληνικός πληθυσμός δεν ξεπερνάει τα 100 ζευγάρια.
Ο Φορέας διαχείρισης θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την ταυτοποίηση του λευκού πελαργού  καθώς ο κωδικός είναι ευανάγνωστος.
Οι παρακάτω φωτογραφίες είναι από το τηλεσκόπιο του ΦΔ.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου