13 Οκτ 2014

Δελτίο τύπου για την ολοκλήρωση της γιορτής πουλιών 2014


             

                                                                                       Ηγουμενίτσα, 13/10/2014





     
                          Θέμα: «Πανευρωπαϊκή Γιορτή Πουλιών 2014»   

                                                 
                                                    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Πανευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών είναι ετήσιο γεγονός που διοργανώνεται κάθε χρόνο τον Οκτώβριο σε περισσότερες από 30 χώρες και με την εποπτεία της παγκόσμιας ομοσπονδίας Birdlife International. Στη χώρα μας, οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται και διοργανώνονται από την Ορνιθολογική Εταιρεία σε συνεργασία με Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, περιβαλλοντικές οργανώσεις και άλλους φορείς, σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Το θέμα της φετινής διοργάνωσης ήταν «Τα μεταναστευτικά πουλιά και οι βιότοποί τους».

Έτσι και φέτος με ιδιαίτερη επιτυχία ο Φορέας Διαχείρισης Στενών και Εκβολών Ποταμών Αχέροντα και Καλαμά διοργάνωσε σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία εκδηλώσεις με αφορμή τη Πανευρωπαϊκή Γιορτή Πουλιών.

Η πρώτη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 6/10 με τη συμμετοχή των μαθητών (σύνολο 70) όλων των τάξεων του Δημοτικού Σχολείου Μεσοποτάμου, στο χώρο του σχολείου, καθώς οι καιρικές συνθήκες δεν επέτρεψαν να γίνει στο κέντρο πληροφόρησης  Αμμουδιάς που είχε προγραμματιστεί. Δεν υλοποιήθηκε η εκδήλωση την Τρίτη 7/10 στο Δρέπανο (Μακρυγιάλι) στην οποία θα συμμετείχαν τα Δημοτικά Σχολεία Ηγουμενίτσας καθώς επικρατούσαν άσχημες  καιρικές συνθήκες. Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν ομαλά στο Κέντρο Πληροφόρησης Αμμουδιάς  την Τετάρτη 8/10 και Πέμπτη 9/10 με την συμμετοχή του 1ου και 2ου Δημοτικού σχολείου Καναλακίου αντίστοιχα, με 150 μαθητές συνολικά.

Οι δραστηριότητες που έλαβαν χώρα στις εκδηλώσεις και κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον των παιδιών ήταν πολλές, όπως: υπαίθριο εργαστήριο ζωγραφικής σε πέτρες και χαρτί, κατασκευές  χάρτινων μασκών με θέμα τα πουλιά, επιδαπέδιο παιχνίδι με θέμα τη μεταναστευτική διαδρομή του Νυχτοκόρακα, προβολή παρουσίασης με τα σπάνια είδη πουλιών που απαντώνται στη περιοχή μας και ξενάγηση στην έκθεση του Κέντρου Πληροφόρησης Αχέροντα του Φορέα.

Τέλος οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν διάφορα είδη ορνιθοπανίδας στον υγρότοπο Αμμουδιάς, με τη χρήση τηλεσκοπίων και κιαλιών, με τη συνδρομή των φυλάκων του Φορέα Διαχείρισης.

Βασικός στόχος των παραπάνω εκδηλώσεων  ήταν να δοθεί το μήνυμα πόσο σημαντικό είναι να προστατευθούν οι περιοχές που φωλιάζουν και αναπαράγονται τα μεταναστευτικά πουλιά και οι χώροι όπου σταματούν για τροφή και ξεκούραση καθώς και οι μεταναστευτικοί τους διάδρομοι.

Ευχαριστούμε όλους τους μαθητές και δασκάλους που συμμετείχαν στην Γιορτή Πουλιών και συνέβαλαν με την παρουσία τους στην επιτυχία της.
                                                                                                
                                                                                              Ο Πρόεδρος

               
                                                                                         Κομηνός Θεόδωρος

                        


Εικ.1 Παίζοντας επιδαπέδιο παιχνίδι

Εικ.2 Ζωγραφική στο δάπεδο

Εικ.3 Ξενάγηση στην έκθεση του Κέντρου πληροφόρησης

Εικ.4 Παίζοντας επιδαπέδιο παιχνίδι

Εικ.5 Παρατήρηση ορνιθοπανίδας στο βάλτο Αμμουδιάς

Εικ.6 Παρατήρηση ορνιθοπανίδας στο βάλτο Αμμουδιάς


Εικ.7 Ζωγραφιές πάνω σε πέτρες
Εικ.8 Ζωγραφιές  πάνω σε πέτρες

Εικ.9 Κατασκευές χάρτινων μασκών



Εικ,10 Δημιουργήματα των παιδιών 




Προσωπικό Φορέα Διαχείρισης

Προσωπικό Φορέα Διαχείρισης








                                                                                                                                                                                                      

                                                                                                                          

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου