10 Νοε 2014

Παρατήρηση νεαρού λαφιάτη (Elaphe quatuorlineata)




Κατά τη διάρκεια των μηνιαίων μετρήσεων πανίδας στο Δέλτα Καλαμά παρατηρήθηκε ανήλικος λαφιάτης (Elaphe quatuorlineata).
   Είναι ένα φίδι μη δηλητηριώδες με ολικό μήκος το 1,5 μέτρο έως και 2,6 μέτρα. Ημερόβιο, ρωμαλέο, κυνηγά στο έδαφος αλλά σκαρφαλώνει και στα δέντρα. Κολυμπά επιδέξια. Τρέφεται με μικρά θηλαστικά, όπως αρουραίους και μικρά κουνέλια, σαύρες, αμφίβια και αυγά. Είναι μέτριας επιθετικότητας φίδι που μπορεί να δαγκώσει αν αρπαχτεί, συνήθως όμως έχει ήπιο χαρακτήρα και καθόλου επιθετικό.
    Τα φίδια είναι ζώα όπως τα άλλα. Δεν πρόκειται να επιτεθούν ποτέ σε κάτι που δεν αποτελεί τροφή για αυτά, πόσο μάλλον στον άνθρωπο που τόσο φοβούνται. Είναι πολύ ωφέλιμα ζώα καθώς τα πρώτα χρόνια της ζωής τους τρέφονται με έντομα, καταναλώνοντας μεγάλες ποσότητες από αυτά και μεγαλώνοντας τρώνε τρωκτικά αποτελώντας έτσι έναν από τους κυριότερους θηρευτές αυτών και παίζοντας σημαντικό ρόλο στον έλεγχο των πληθυσμών τους. Αποτελούν λοιπόν τους «ελεγκτές» μιας μεγάλης αύξησης ποντικιών  σε μια περιοχή και η θανάτωσή τους μπορεί να οδηγήσει σε ανισορροπία όλου του οικοσυστήματος που μπορεί να επηρεάσει άμεσα και τον άνθρωπο (www.herpetofauna.gr).








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου