26 Ιαν 2015

Δελτίο Τύπου - Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδρόβιων Πουλιών



Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν  στην περιοχή μας και για φέτος οι Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδρόβιων Πουλιών (ΜΕΚΥΠ), ένα πρόγραμμα της Διεθνούς Οργάνωσης Υγροτόπων (Wetlands International) που υλοποιείται ταυτόχρονα σε πολλές χώρες παγκοσμίως κατά το 2ο και το 3ο Σαββατοκύριακο του Ιανουαρίου εκάστου έτους. Σε εθνικό επίπεδο το πρόγραμμα συντονίζει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία (ΕΟΕ) στο οποίο συμμετέχουν εθελοντές ορνιθοπαρατηρητές από όλη την Ελλάδα. Οι συστηματικές καταμετρήσεις ξεκίνησαν ήδη από το 1968 αποτελώντας έτσι σήμερα το πιο μακρόχρονο πρόγραμμα παρακολούθησης πανίδας στη χώρα μας
Η μακροχρόνια παρακολούθηση των πληθυσμιακών τάσεων της υδρόβιας και παρυδάτιας ορνιθοπανίδας σε ηπειρωτική κλίμακα παρέχει ζωτικής σημασίας πληροφορίες που υποστηρίζουν τη διατήρηση των υδρόβιων πτηνών και των ενδιαιτημάτων τους, καθώς τα ανωτέρω είδη είναι γνωστά ως δείκτες ποιότητας των υγροτόπων, ενώ μέσω αυτών των πληροφοριών μπορούν να εξαχθούν σημαντικά συμπεράσματα για το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής και τις τυχόν επιπτώσεις του.
Συγκεκριμένα για τον Φορέα Διαχείρισης Στενών και Εκβολών Ποταμών Αχέροντα και Καλαμά οι ΜΕΚΥΠ έλαβαν χώρα στις 18 και 19 Ιανουαρίου 2015, με τη συμμετοχή του προσωπικού του Φορέα Διαχείρισης  και σε συνεργασία μελών της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.

Το προσωπικό του Φορέα  κατέγραψε είδη όπως: κιρκίρια, χουλιαρόπαπιες, πρασινοκέφαλες πάπιες, καλαμόκιρκοι, λευκοτσικνιάδες, αργυροτσικνιάδες, σταχτοτσικνιάδες, κορμοράνοι, νανοβουτηχτάρια, σκούφοβουτηχτάρια, αλκυόνες, καπακλίδες, σφυριχτάρια, γκισάρια, βαλτόπαπιες, κύκνοι, φαλαρίδες, νερόκοτες, γερακίνες, καστανοκέφαλοι γλάροι και ασημόγλαροι.

Για άλλη μια φορά μέσα από τις καταμετρήσεις αυτές διαπιστώσαμε τον τεράστιο πλούτο της ορνιθοπανίδας, και γενικότερα της μεγάλης βιοποικιλότητας στις περιοχές ευθύνης (NATURA 2000) του Φορέα Διαχείρισης, και αυτό μας καθιστά όλους υπεύθυνους για την διατήρηση και την παράδοση του πλούτου αυτού στις επόμενες γενιές.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου