21 Ιουλ 2015

www.paratiro.gr και βοηθώ στη διάσωση της άγριας ζωής!


Το Εθνικό Δίκτυο Παρατηρητών Άγριας Ζωής είναι ένα πρόγραμμα που υλοποιεί η ΑΝΙΜΑ, ο Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής και αποσκοπεί στη δημιουργία ενός εθνικού δικτύου παρατηρητών με στόχο τη συλλογή στοιχείων από πολίτες για περιστατικά τραυματισμένων και νεκρών άγριων ζώων στην ελληνική επικράτεια. 
Η ηλεκτρονική πλατφόρμα paratiro.gr αποτελεί βασικό εργαλείο του Εθνικού Δικτύου Παρατηρητών Άγριας Ζωής.


 Η λειτουργία του δικτύου και η ηλεκτρονική πλατφόρμα paratiro.gr βασίζεται στη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας και την αξιοποίηση των κινητών τηλεφώνων νέας γενιάς ως συσκευές φωτογραφικής αποτύπωσης περιστατικών, καταγραφής γεωγραφικών δεδομένων και σχολιασμού. Τα στοιχεία που συλλέγονται από το δίκτυο θα δώσουν μια πρώτη εικόνα για τους κύριους παράγοντες θνησιμότητας των ζώων στη χώρα μας και θα αξιοποιηθούν, για το σχεδιασμό και την προώθηση παρεμβάσεων που θα μπορέσουν να οδηγήσουν στη μείωση των περιστατικών θανάτου (π.χ. μονώσεις καλωδίων, αντιμετώπιση έντονων περιστατικών λαθροθηρίας, βελτιωτικές παρεμβάσεις σε αυτοκινητοδρόμους όπως π.χ. ειδική σήμανση κ.λπ.). 
Επίσης, μέσα από τα στοιχεία αυτά, θα αναδειχτεί η συλλογική ευθύνη όλων μας για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, αφού όλοι είμαστε χρήστες των δρόμων ή της ηλεκτρικής ενέργειας. Το Εθνικό Δίκτυο Παρατηρητών Άγριας Ζωής αποτελεί σήμερα τη μόνη οργανωμένη προσπάθεια πανελλήνιας εμβέλειας για την εφαρμογή της “Επιστήμης των Πολιτών” (Citizen Science) σε θέματα χερσαίας βιοποικιλότητας. Η επιστήμη των πολιτών είναι η έρευνα που βασίζεται στη συλλογή αλλά και στην ανάλυση δεδομένων από τους πολίτες, επιστήμονες ή μη, καθώς οι παρατηρήσεις τους σε θέματα περιβάλλοντος μπορεί να είναι εξαιρετικά πολύτιμες.

                                                                                    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου