6 Αυγ 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΑΠΟΓΡΑΦΗΣ ΛΕΥΚΟΥ ΠΕΛΑΡΓΟΥ (CICONIA CICONIA) ΣΤΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2015




 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΛΕΥΚΟΥ ΠΕΛΑΡΓΟΥ 2015


Ολοκληρώθηκε για 6η συνεχή χρονιά η ετήσια απογραφή πελαργών για το 2015 από το Φορέα Διαχείρισης Στενών και Εκβολών ποταμών Αχέροντα και Καλαμά
Η απογραφή έγινε με απευθείας παρατήρηση και καταγραφή των φωλιών και των ζευγαριών. Συγκεκριμένα, καταγράφεται ο αριθμός και η θέση των φωλιών με ή χωρίς πελαργούς, ενώ όπου υπάρχουν νεοσσοί καταγράφεται ο ακριβής αριθμός αυτών. Στα δεδομένα που συλλέχθηκαν περιλαμβάνονται κι άλλα στοιχεία όπως το υψόμετρο και οι γεωγραφικές συντεταγμένες κάθε φωλιάς, τυχόν άδειες ή κατεστραμμένες φωλιές καθώς και το είδος κάθε φωλιάς αν είναι φυσική ή τεχνητή και αν βρίσκεται π.χ.  πάνω σε εκκλησία, στύλο της ΔΕΗ ή κάποιο άλλο κτήριο.
Όπως φαίνεται και στο παρακάτω γράφημα σε σύγκριση με την περσινή καταγραφή ο αριθμός των αναπαραγόμενων πελαργών παραμένει σχετικά σταθερός (Εικόνα 1). Παρατηρείται επίσης μία αύξηση των άδειων φωλιών και ειδικότερα των φυσικών φωλιών σε στύλο της ΔΕΗ (Εικόνα 2).
 Οι στύλοι της ΔΕΗ αποτελούν για τους πελαργούς μια σταθερή φωλιά μακριά από θηρευτές με στρατηγική θέα της ευρύτερης περιοχής για την κάλυψη των διατροφικών τους αναγκών. Βέβαια, δεν λείπουν και τα «ατυχήματα» των νεαρών πελαργών από ηλεκτροπληξία και τα βραχυκυκλώματα ή οι διακοπές ρεύματος που προκύπτουν από την κατασκευή / συντήρηση της φωλιάς από τους πελαργούς.
Όσον αφορά στον αριθμό των νεοσσών ανά φωλιά προκύπτει ότι αυξήθηκαν οι φωλιές που περιείχαν τέσσερις νεοσσούς. Αναλυτικότερα, το 47% των φωλιών είχε τέσσερις νεοσσούς, το 26% πέντε νεοσσούς, το 17% τρείς νεοσσούς, το 7 % δύο νεοσσούς και μόλις ένα 3 % από ένα νεοσσό (Εικόνα 3).





Η κατασκευή των φωλιών πραγματοποιείται γύρω από τους βασικούς υγρότοπους, καθώς αποτελούν σημαντική περιοχή τροφοληψίας για όλη την ορνιθοπανίδα. Η διατροφή των πελαργών περιλαμβάνει ερπετά (φίδια και σαύρες), αμφίβια (βατράχια και φρύνους), μικρά θηλαστικά (αρουραίους, ποντίκια, τυφλοπόντικες) και έντομα (νύμφες, κολεόπτερα, και ορθόπτερα). Επίσης τρέφονται με αυγά και νεοσσούς διαφόρων πουλιών. Οι υγρότοποι αυτοί είναι, ξεκινώντας από Βορειοδυτικά προς Νοτιοδυτικά: το δέλτα Καλαμά και οι πλημμυρισμένες υγροτοπικές του εκτάσεις,  ο κάμπος Φιλιατών, η λίμνη Λιμνοπούλα, η λίμνη Γκρίκα, το έλος Καλοδικίου και το δέλτα Αχέροντα. Στον παρακάτω χάρτη φαίνονται οι περιοχές που φιλοξενούν τις φωλιές πελαργών στον Ν. Θεσπρωτίας και Ν. Πρέβεζας (Εικόνα 4).
















Η καταμέτρηση των νεοσσών γίνεται από απόσταση ασφαλείας

Φωτογραφικό υλικό από τη φετινή απογραφή πελαργών:

Τα μικρά πελαργάκια είναι έτοιμα να πετάξουν!










 








         Ο Φορέας Διαχείρισης Στενών και Εκβολών ποταμών Αχέροντα και Καλαμά (ΦΔΑΚ) στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του και εφαρμογής του σχεδίου εποπτείας και φύλαξης των περιοχών ευθύνης του συμβάλλει στην προστασία του είδους του λευκού πελαργού και στην ανάκαμψη του πληθυσμού του στους νομούς Θεσπρωτίας και Πρέβεζας. Στόχος της παρακολούθησης είναι να εντοπιστούν τυχόν απειλές για τη ζωή του λευκού πελαργού, όπως η εκβιομηχάνιση, η μονοκαλλιέργεια, η χρήση των χημικών ουσιών στη γεωργία που οδηγούν στην υποβάθμιση ή/και εξαφάνιση των υγροτόπων και να εφαρμοστούν ανάλογα διαχειριστικά μέτρα στην περιοχή παρατήρησης των παραπάνω καταστάσεων



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου