23 Ιουλ 2015

Κοινό Δελτίο Τύπου: Οι πελεκάνοι μας ενώνουν


Κοινό Δελτίο Τύπου


Οι πελεκάνοι μας ενώνουν


Φώτ 1; Από τη διενέργεια της τρίτης πανελλαδικής απογραφής πελεκάνων / © ΑΡΧΕΙΟ Φορέα Διαχείρισης στενών και εκβολών ποταμών Αχέροντα - Καλαμά

Η 3η πανελλαδική απογραφή πελεκάνων πραγματοποιήθηκε και φέτος, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, στις 16 Μαΐου 2015, σε 41 υγροτόπους της χώρας. Στόχος της απογραφής ήταν να καταμετρηθεί ο συνολικός αριθμός πελεκάνων που χρησιμοποιεί τους υγροτόπους της Ελλάδας κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου.
Η απογραφή επιτεύχθηκε χάρη στη συμμετοχή 12 Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (Φ.Δ. Δέλτα Έβρου, Φ.Δ. Δέλτα Νέστου – Βιστωνίδας – Ισμαρίδας, Φ.Δ. Λιμνών Κορώνειας – Βόλβης, Φ.Δ. Λίμνης Κερκίνης, Φ.Δ. Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα, Φ.Δ. Εθνικού Δρυμού Πρεσπών, Φ.Δ. Λίμνης Παμβώτιδας, Φ.Δ. Κάρλας – Μαυροβουνίου – Κεφαλόβρυσου – Βελεστίνου, Φ.Δ. Υγροτόπων Αμβρακικού, Φ.Δ. Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου, Φ.Δ. Στενών και Εκβολών Ποταμών Αχέροντα και Καλαμά και Φ.Δ. Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς) και αρκετών εθελοντών του δικτύου της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας. Η απογραφή στις λίμνες των Πρεσπών, που μοιράζονται μεταξύ τριών χωρών, πραγματοποιήθηκε διασυνοριακά σε συνεργασία της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών (ΕΠΠ) με την περιβαλλοντική οργάνωση MES (της πΓΔΜ) και Αλβανών ορνιθολόγων.
Φωτ.2 : Αργυροπελεκάνοι στον Αμβρακικό / © Ρέα Παπαδοπούλου / Αρχείο ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ




Η δράση αυτή αποτελεί μια πρωτοβουλία της ΕΠΠ και της Ορνιθολογικής και αφορά στην απογραφή των δύο ειδών πελεκάνων που απαντούν στην Ελλάδα: του παγκοσμίως απειλούμενου Αργυροπελεκάνου (Pelecanus crispus) και του Ροδοπελεκάνου (Pelecanus onocrotalus). Η ημερομηνία της απογραφής φέτος μετατέθηκε αργότερα από ότι τις προηγούμενες χρονιές, ώστε να μετρηθούν με μεγαλύτερη ακρίβεια οι Ροδοπελεκάνοι, οι οποίοι ολοκληρώνουν το μεταναστευτικό τους ταξίδι από την ανατολική υποσαχάρια Αφρική προς τις χώρες της ΝΑ Ευρώπης τον Μάιο.


Συνολικά καταγράφηκαν σχεδόν 4000 Αργυροπελεκάνοι σε 24 υγροτόπους και 1000 Ροδοπελεκάνοι σε 11 υγροτόπους. Ο αριθμός των αργυροπελεκάνων παραμένει σταθερός με μικρές διακυμάνσεις αυτά τα τρία χρόνια, ενώ για τους ροδοπελεκάνους καταγράφηκε σημαντικά μεγαλύτερος αριθμός φέτος που, όμως, σχετίζεται με την ημερομηνία της φετινής απογραφής, η οποία διεξήχθη αργότερα από τα προηγούμενα χρόνια, όπως αναφέρθηκε παραπάνω. Ο Αργυροπελεκάνος, αν και πολύ σπανιότερος, διατηρεί στην Ελλάδα πέντε αποικίες, με τη μεγαλύτερη εξ’ αυτών στη λίμνη Μικρή Πρέσπα που αποτελεί και τη μεγαλύτερη του είδους στον κόσμο. Το δεύτερο είδος, ο Ροδοπελεκάνος, που είναι πολυπληθέστερο και με ευρύτερη κατανομή στον παγκόσμιο χάρτη, βρίσκει στη χώρα μας το δυτικότερο σημείο εξάπλωσής του. Ο Ροδοπελεκάνος διατηρούσε μέχρι φέτος μία και μοναδική αποικία στην Ελλάδα, στη Μικρή Πρέσπα. Ωστόσο, φέτος, σε μεταγενέστερο χρόνο από αυτόν της απογραφής, επιβεβαιώθηκε φώλιασμα Ροδοπελεκάνων στον ταμιευτήρα της πρώην λίμνης Κάρλα της Θεσσαλίας, στην ίδια νησίδα όπου φωλιάζουν και οι Αργυροπελεκάνοι. Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι ο ταμιευτήρας της Κάρλας προσελκύει ολοένα και περισσότερους αριθμούς σπάνιων και προστατευόμενων ειδών πουλιών, γεγονός που αποδεικνύει την τεράστια οικολογική σημασία των έργων αποκατάστασης που πραγματοποιούνται τα τελευταία 10 χρόνια.

Οι υγρότοποι όπου αναπαράγονται οι πελεκάνοι (Μικρή Πρέσπα, Κερκίνη, Αμβρακικός, Μεσολόγγι και Κάρλα) κατέχουν κομβικό ρόλο στην προστασία και διατήρηση των δύο ειδών. Εκεί, όπως αναμενόταν, καταγράφηκε και ο μεγαλύτερος αριθμός. Ωστόσο, σημαντικοί αριθμοί πελεκάνων καταγράφηκαν και σε πολλούς άλλους υγροτόπους, οι οποίοι καλύπτουν τις ανάγκες τους για τροφή κατά την αναπαραγωγική περίοδο, παρέχουν ασφαλείς και ήσυχες θέσεις κουρνιάσματος και χρησιμοποιούνται ως σταθμοί κατά τη μετανάστευση.
Τα δεδομένα που προέκυψαν συμβάλλουν στο σχεδιασμό μέτρων προστασίας και διατήρησης των πελεκάνων της χώρας και επισημαίνουν την ανάγκη για ολοκληρωμένη προστασία και διαχείριση του συνόλου των ελληνικών υγροτόπων. Αναδεικνύουν επίσης τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ διαφόρων φορέων. Θα ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθεί τέτοιας ευρείας κλίμακας δράση χωρίς μια τέτοια σύμπραξη.
Τα αποτελέσματα των τριών χρόνων, καθώς και σύντομη ανάλυσή τους, παρουσιάστηκαν στη Δεύτερη Συνάντηση Εργασίας για τους Πελεκάνους, στην οποία συμμετείχαν 9 Φορείς Διαχείρισης, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών και πραγματοποιήθηκε στην Κερκίνη, στις 25 και 26 Ιουνίου.


Για περισσότερες πληροφορίες:
Δήμητρα Πασχαλίδου, Υπεύθυνη Δράσεων Επικοινωνίας, Εταιρία Προστασίας Πρεσπών, 23850 51211
Ρούλα Τρίγκου, Συντονίστρια Ενημέρωσης Δράσεων Διατήρησης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, 210 8228704

21 Ιουλ 2015

www.paratiro.gr και βοηθώ στη διάσωση της άγριας ζωής!


Το Εθνικό Δίκτυο Παρατηρητών Άγριας Ζωής είναι ένα πρόγραμμα που υλοποιεί η ΑΝΙΜΑ, ο Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής και αποσκοπεί στη δημιουργία ενός εθνικού δικτύου παρατηρητών με στόχο τη συλλογή στοιχείων από πολίτες για περιστατικά τραυματισμένων και νεκρών άγριων ζώων στην ελληνική επικράτεια. 
Η ηλεκτρονική πλατφόρμα paratiro.gr αποτελεί βασικό εργαλείο του Εθνικού Δικτύου Παρατηρητών Άγριας Ζωής.


 Η λειτουργία του δικτύου και η ηλεκτρονική πλατφόρμα paratiro.gr βασίζεται στη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας και την αξιοποίηση των κινητών τηλεφώνων νέας γενιάς ως συσκευές φωτογραφικής αποτύπωσης περιστατικών, καταγραφής γεωγραφικών δεδομένων και σχολιασμού. Τα στοιχεία που συλλέγονται από το δίκτυο θα δώσουν μια πρώτη εικόνα για τους κύριους παράγοντες θνησιμότητας των ζώων στη χώρα μας και θα αξιοποιηθούν, για το σχεδιασμό και την προώθηση παρεμβάσεων που θα μπορέσουν να οδηγήσουν στη μείωση των περιστατικών θανάτου (π.χ. μονώσεις καλωδίων, αντιμετώπιση έντονων περιστατικών λαθροθηρίας, βελτιωτικές παρεμβάσεις σε αυτοκινητοδρόμους όπως π.χ. ειδική σήμανση κ.λπ.). 
Επίσης, μέσα από τα στοιχεία αυτά, θα αναδειχτεί η συλλογική ευθύνη όλων μας για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, αφού όλοι είμαστε χρήστες των δρόμων ή της ηλεκτρικής ενέργειας. Το Εθνικό Δίκτυο Παρατηρητών Άγριας Ζωής αποτελεί σήμερα τη μόνη οργανωμένη προσπάθεια πανελλήνιας εμβέλειας για την εφαρμογή της “Επιστήμης των Πολιτών” (Citizen Science) σε θέματα χερσαίας βιοποικιλότητας. Η επιστήμη των πολιτών είναι η έρευνα που βασίζεται στη συλλογή αλλά και στην ανάλυση δεδομένων από τους πολίτες, επιστήμονες ή μη, καθώς οι παρατηρήσεις τους σε θέματα περιβάλλοντος μπορεί να είναι εξαιρετικά πολύτιμες.

                                                                                    

7 Ιουλ 2015

«Λειτουργία του περίπτερου Πληροφόρησης Στενών Αχέροντα στη Γλυκή»


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Λειτουργία του περίπτερου Πληροφόρησης Στενών Αχέροντα στη Γλυκή»


Ο Φορέας Διαχείρισης θα λειτουργήσει το περίπτερο πληροφόρησης που διαθέτει στην περιοχή της Γλυκής κατά τους θερινούς μήνες Ιούλιο και Αύγουστο. Θα υπάρχει καθημερινή παρουσία υπαλλήλου του Φορέα τις ώρες από 08.00π.μ. έως 14.00μ.μ., όπου μπορούν να απευθύνονται οι επισκέπτες της περιοχής να ενημερωθούν για την προστατευόμενη περιοχή των Στενών Αχέροντα.




     Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και η πλούσια βιοποικιλότητα της περιοχής των Στενών Αχέροντα  συνθέτουν ένα πολύ σημαντικό οικοσύστημα, προστατευόμενο σε Εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο, που περιλαμβάνεται στο δίκτυο «Natura 2000» και αξίζει να γνωρίσει ο επισκέπτης. Αποτελεί πόλο έλξης για μεγάλο αριθμό επισκεπτών, ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες, καθώς μεταξύ άλλων παρέχει τη δυνατότητα άσκησης εναλλακτικών μορφών τουρισμού, καλύπτοντας την ανάγκη τους για αναψυχή.
   Η παρουσία του Φορέα στην περιοχή, για αυτό το διάστημα, μετά και από σχετικό προφορικό αίτημα του Δήμου Σουλίου θα συμβάλλει στην ενημέρωση - ευαισθητοποίηση του κοινού για την οικολογική αξία της περιοχής, αλλά και στην ορθολογική χρήση της. Η ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης των πολιτών είναι μείζον ζήτημα, ώστε να αποτελούν πολύτιμο σύμμαχο στην ανάγκη για προστασία και διατήρηση του περιβάλλοντος.




Το Κέντρο διαθέτει μόνιμο εκθεσιακό χώρο με πλούσιο φωτογραφικό υλικό και πληροφορίες για την προστατευόμενη περιοχή των Στενών Αχέροντα.