11 Φεβ 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ -Επισκευή της φωλιάς του πελαργού στην Εγνατία Οδό-



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
-Επισκευή της φωλιάς του πελαργού στην Εγνατία Οδό-


Τη Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου 2016 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η επισκευή της μοναδικής ενεργής φωλιάς του πελαργού– έμβλημα της Εγνατίας Οδού (Εικόνα 1). Το συντονισμό των εργασιών ανέλαβε ο Φορέας Διαχείρισης Στενών και Εκβολών Αχέροντα και Καλαμά (ΦΔΑΚ) με τη συνεργασία των αντίστοιχων τμημάτων συντήρησης της ΔΕΗ και της Εγνατίας Οδού Α.Ε.


Εικόνα 1. Δορυφορικό απόσπασμα από Google Earth της τοποθεσίας της φωλιάς του  πελαργού



    Ο ΦΔΑΚ παρακολουθούσε συστηματικά την κατάσταση της φωλιάς, η οποία είχε υποστεί σημαντικές φθορές λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που οδήγησαν τελικά στην πτώση της στο οδόστρωμα (Εικόνες 2 και 3).


Εικόνα 2. Η φωλιά του πελαργού πριν την πτώση με ελαφριά κλίση προς τα δεξιά


Εικόνα 3. Η εμφανής "τρύπα" στο μέσον της φωλιάς και η άμεση επαφή με τα καλώδια της κολώνας


Άμεσα κατασκευάστηκε μεταλλική πλατφόρμα με δακτυλίους στήριξης στον στύλο της ΔΕΗ και περιμετρικό κιγκλίδωμα ύψους 20 εκ. Επίσης, έγινε επανατοποθέτηση του υλικού από την καταστραμμένη φωλιά ώστε να δημιουργηθεί μέρος της στρωμνής που αποτελείται από νεκρά φύλλα, ξερά χόρτα και λεπτά κλαδιά (Εικόνες 4 - 6).


Εικόνα 4. Η πλατφόρμα που τοποθετήθηκε στον στύλο της ΔΕΗ



Εικόνα 5. Τοποθέτηση του υλικού της παλιάς  κατεστραμμένης  φωλιάς


Eικόνα 6. Ανέλκυση με σχοινιά τμήματος της κατεστραμμένης φωλιάς


Είναι αξιοπερίεργο το γεγονός ότι ο πελαργός προτιμά να επιστρέφει στις ίδιες φωλιές που «άφησε» την περασμένη χρονιά και τις οποίες ο αρσενικός επισκευάζει πρώτος, καθώς περιμένει το ταίρι του για να ζευγαρώσει (Εικόνα 7). Πολλές φορές όμως τα πουλιά χτυπιούνται από ρεύμα υψηλής τάσης και βρίσκουν ακαριαία το θάνατο, προκαλώντας ζημιές στο ηλεκτρικό δίκτυο. Παράλληλα λοιπόν, επιτεύχθηκε και η προστασία-συντήρηση του δικτύου από μελλοντικές βλάβες αφού απομακρύνθηκαν επικίνδυνα καλώδια που υπήρχαν στο άνω μέρος της φωλιάς.

                                            
Εικόνα 7. Μικροί πελαργοί περιμένουν φαγητό στη φωλιά τους


Τέτοιου είδους παρεμβάσεις σκοπό έχουν να στηρίξουν την παρουσία των πελαργών στην περιοχή και γενικότερα στις πεδινές περιοχές του Ν, Θεσπρωτίας, όπου ο πληθυσμός των πελαργών φαίνεται να παρουσιάζει ανοδική τάση.
Ο ΦΔΑΚ θα ήθελε να εκφράσει ιδιαίτερες ευχαριστίες στη Δήμαρχο Σουλίου κ. Σταυρούλα Μπραΐμη- Μπότση για την περιβαλλοντική της ευαισθησία και τη συμβολή της στην πραγματοποίηση της προσπάθειας αυτής, στον κ. Αθανασίου, τεχνικό της ΔΕΗ που χάρη στην εμπειρία του τοποθετήθηκε και τελικά «στήθηκε» η πλατφόρμα πάνω στο στύλο και το προσωπικό συντήρησης της Εγνατίας Οδού που βοήθησε στη ρύθμιση της κυκλοφορίας στον κόμβο των εργασιών και στην ασφάλεια των συμμετεχόντων σε αυτές.

Εικόνα 8. Τελικές τροποποιήσεις για την τοποθέτηση της πλατφόρμας


Εικόνα 9. Απομάκρυνση καλωδίων από την πλατφόρμα και επανατοποθέτησή τους σε χαμηλότερο σημείο


 Εικόνα 10. Η αποκατεστημένη φωλιά του πελαργού






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου