29 Φεβ 2016

Παρατήρηση μαυροκέφαλης πάπιας ή τσικνόπαπιας(Aythya fuligula) στην ευρύτερη περιοχή του Δέλτα Αχέροντα


Η Τσικνόπαπια (Aythya fuligula) είναι μια μεσαίου μεγέθους πάπια κατάδυσης, η οποία έχει μήκος 40-47 εκατ., μήκος ουράς γύρω στα 5 εκατ. και άνοιγμα φτερών που κυμαίνεται από 67-73 εκατ., ενώ το βάρος της κυμαίνεται από 450-1000γραμ.

Οι Τσικνόπαπιες, όπως και ένα μεγάλο μέρος των αγριόπαπιων παρουσιάζουν σεξουαλικό διμορφισμό, δηλαδή υπάρχει μορφολογική διαφορά μεταξύ αρσενικών και θηλυκών. Τα αρσενικά σχεδόν στο σύνολο τους είναι μαύρου χρώματος, εκτός από τις περιοχές της κοιλίας και των πλευρών, οι οποίες είναι λευκές. Ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά και ευδιάκριτα γνωρίσματα της Τσικνόπαπιας είναι ένα λοφίο από φτερά το οποίο φέρει στο πίσω μέρος του κεφαλιού της, αποτέλεσμα του οποίου είναι σε πολλές χώρες να την αναφέρουν ως πάπια με λοφίο (τούφα). Στην περιοχή μας εμφανίζεται ως χειμερινός επισκέπτης, μεταναστευτικός.
Βασικοί εχθροί των Τσικνόπαπιων είναι τα περισσότερα από τα φτερωτά αρπακτικά όπως τα γεράκια, οι κουκουβάγιες, οι μπούφοι και οι αετοί. Βασικότερος όμως όλων, είναι η σχεδόν δραματική συρρίκνωση των πρωταρχικών βιοτόπων τους. Ένα άκρως ανησυχητικό φαινόμενο με σχεδόν παγκόσμια έκταση.


Με βάση το Ευρωπαϊκό Καθεστώς Απειλής (European Threat Status), το Καθεστώς Διατήρησης των πουλιών καθορίζεται ως Δυσμενές ή Ευνοϊκό (Unfavourable or Favourable Conservation Status) με βασικό κριτήριο τον κίνδυνο εξαφάνισης και τα απειλούμενα είδη κατατάσσονται σε 8 κατηγορίες στην Κόκκινη Λίστα του IUCN. Σύμφωνα με την IUCN κατατάσσεται ως LC δηλαδή Least concern - Ελάχιστα Ανησυχητικά.

H μακροκέφαλη ανήκει επίσης στην κατηγορία SPEC3: Είδη που ο παγκόσμιος πληθυσμός τους δεν είναι συγκεντρωμένος στην Ευρώπη, αλλά είναι υπό δυσμενές καθεστώς διατήρησης (Unfavourable conservation status).




Eνίσχυση σε ενδιαφερόμενους - εγγεγραμμένους στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων για την προστασία της άγριας ορνιθοπανίδας

24 Φεβ 2016

Μηνιαίες καταμετρήσεις ορνιθοπανίδας στο Δέλτα Αχέροντα

Ο Φορέας Διαχείρισης στις 23/2/2016 πραγματοποίησε μετρήσεις ορνιθοπανίδας στις περιοχές αρμοδιότητάς του στο Δέλτα Αχέροντα.
Παρατηρήθηκαν δεκάδες είδη πουλιών τα οποία καταγράφονται σε ειδικές φόρμες και στη συνέχεια καταχωρούνται στη βάση δεδομένων του Φορέα Διαχείρισης.


Εικονα 1,2,3,4,5. Καλαμόκιρκος (θηλυκό άτομο), φαλαρίδες
κορμοράνοι, και γλάροι

Εικόνα 2

Εικόνα 3

Εικόνα 4

Εικόνα 5

Εικόνα 6.  Έλος Κερέντζας - Ένα "άθικτο" καταφύγιο για πολλά είδη πουλιών

Παρατήρηση αγριόγατας (Felis silvestis)

Κατά τη διάρκεια των απογευματινών μετρήσεων ορνιθοπανίδας στις θέσεις ανάπαυσης (roost) στην ευρύτερη περιοχή του Έλους Καλοδικίου-Μαργαριτίου, παρατηρήθηκε μια αγριόγατα σε πεδινή έκταση και αρκετά κοντά σε αγροτικό δρόμο.
Η λήψη φωτογραφιών και αποσπάσματος βίντεο έγινε μέσω συσκευής κινητού.









11 Φεβ 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ -Επισκευή της φωλιάς του πελαργού στην Εγνατία Οδό-



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
-Επισκευή της φωλιάς του πελαργού στην Εγνατία Οδό-


Τη Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου 2016 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η επισκευή της μοναδικής ενεργής φωλιάς του πελαργού– έμβλημα της Εγνατίας Οδού (Εικόνα 1). Το συντονισμό των εργασιών ανέλαβε ο Φορέας Διαχείρισης Στενών και Εκβολών Αχέροντα και Καλαμά (ΦΔΑΚ) με τη συνεργασία των αντίστοιχων τμημάτων συντήρησης της ΔΕΗ και της Εγνατίας Οδού Α.Ε.


Εικόνα 1. Δορυφορικό απόσπασμα από Google Earth της τοποθεσίας της φωλιάς του  πελαργού



    Ο ΦΔΑΚ παρακολουθούσε συστηματικά την κατάσταση της φωλιάς, η οποία είχε υποστεί σημαντικές φθορές λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που οδήγησαν τελικά στην πτώση της στο οδόστρωμα (Εικόνες 2 και 3).


Εικόνα 2. Η φωλιά του πελαργού πριν την πτώση με ελαφριά κλίση προς τα δεξιά


Εικόνα 3. Η εμφανής "τρύπα" στο μέσον της φωλιάς και η άμεση επαφή με τα καλώδια της κολώνας


Άμεσα κατασκευάστηκε μεταλλική πλατφόρμα με δακτυλίους στήριξης στον στύλο της ΔΕΗ και περιμετρικό κιγκλίδωμα ύψους 20 εκ. Επίσης, έγινε επανατοποθέτηση του υλικού από την καταστραμμένη φωλιά ώστε να δημιουργηθεί μέρος της στρωμνής που αποτελείται από νεκρά φύλλα, ξερά χόρτα και λεπτά κλαδιά (Εικόνες 4 - 6).


Εικόνα 4. Η πλατφόρμα που τοποθετήθηκε στον στύλο της ΔΕΗ



Εικόνα 5. Τοποθέτηση του υλικού της παλιάς  κατεστραμμένης  φωλιάς


Eικόνα 6. Ανέλκυση με σχοινιά τμήματος της κατεστραμμένης φωλιάς


Είναι αξιοπερίεργο το γεγονός ότι ο πελαργός προτιμά να επιστρέφει στις ίδιες φωλιές που «άφησε» την περασμένη χρονιά και τις οποίες ο αρσενικός επισκευάζει πρώτος, καθώς περιμένει το ταίρι του για να ζευγαρώσει (Εικόνα 7). Πολλές φορές όμως τα πουλιά χτυπιούνται από ρεύμα υψηλής τάσης και βρίσκουν ακαριαία το θάνατο, προκαλώντας ζημιές στο ηλεκτρικό δίκτυο. Παράλληλα λοιπόν, επιτεύχθηκε και η προστασία-συντήρηση του δικτύου από μελλοντικές βλάβες αφού απομακρύνθηκαν επικίνδυνα καλώδια που υπήρχαν στο άνω μέρος της φωλιάς.

                                            
Εικόνα 7. Μικροί πελαργοί περιμένουν φαγητό στη φωλιά τους


Τέτοιου είδους παρεμβάσεις σκοπό έχουν να στηρίξουν την παρουσία των πελαργών στην περιοχή και γενικότερα στις πεδινές περιοχές του Ν, Θεσπρωτίας, όπου ο πληθυσμός των πελαργών φαίνεται να παρουσιάζει ανοδική τάση.
Ο ΦΔΑΚ θα ήθελε να εκφράσει ιδιαίτερες ευχαριστίες στη Δήμαρχο Σουλίου κ. Σταυρούλα Μπραΐμη- Μπότση για την περιβαλλοντική της ευαισθησία και τη συμβολή της στην πραγματοποίηση της προσπάθειας αυτής, στον κ. Αθανασίου, τεχνικό της ΔΕΗ που χάρη στην εμπειρία του τοποθετήθηκε και τελικά «στήθηκε» η πλατφόρμα πάνω στο στύλο και το προσωπικό συντήρησης της Εγνατίας Οδού που βοήθησε στη ρύθμιση της κυκλοφορίας στον κόμβο των εργασιών και στην ασφάλεια των συμμετεχόντων σε αυτές.

Εικόνα 8. Τελικές τροποποιήσεις για την τοποθέτηση της πλατφόρμας


Εικόνα 9. Απομάκρυνση καλωδίων από την πλατφόρμα και επανατοποθέτησή τους σε χαμηλότερο σημείο


 Εικόνα 10. Η αποκατεστημένη φωλιά του πελαργού






10 Φεβ 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ- Kαταστροφή πινακίδων ενημέρωσης στις περιοχές ευθύνης του Φορέα Διαχείρισης Στενών και Εκβολών Ποταμών Αχέροντα και Καλαμά.

                                          


 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Kαταστροφή πινακίδων ενημέρωσης στις περιοχές ευθύνης του Φορέα Διαχείρισης Στενών και Εκβολών Ποταμών Αχέροντα και Καλαμά.


Ο Φορέας Διαχείρισης Στενών και Εκβολών Ποταμών Αχέροντα και Καλαμά κατά τον μήνα Ιανουάριο του τρέχοντος έτους υλοποίησε τη δράση «Τοποθέτηση πινακίδων σήμανσης στις περιοχές της χωρικής του αρμοδιότητας», στο πλαίσιο του υποέργου 1 «Δράσεις για την προστασία και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας», που εντάσσεται στην πράξη «Προστασία και διατήρηση της βιοποικιλότητας των περιοχών ευθύνης του Φορέα Διαχείρισης Στενών και Εκβολών Ποταμών Αχέροντα και Καλαμά» του Άξονα Προτεραιότητας 9 του ΕΠΠΕΡΑΑ (ΕΣΠΑ 2007-2013) και αφορά την «Προστασία Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας».
Η δράση ολοκληρώθηκε στις 29-01-2016 με την τοποθέτηση των τελευταίων πινακίδων στην Προστατευόμενη περιοχή των Στενών και Εκβολών Αχέροντα.
Τοποθετήθηκαν συνολικά 84 πινακίδες σε επιλεγμένα σημεία, επί του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου που διέρχεται από τις προστατευόμενες περιοχές και συγκεκριμένα:
Ø  29 με πληροφορίες γενικές για την περιοχή, την βιοποικιλότητα και τις παραγωγικές δραστηριότητες.
Ø  20 πινακίδες για σήμανση των Ζωνών των περιοχών με πληροφορίες για τις μη επιτρεπόμενες δραστηριότητες, όπως αυτές περιγράφονται στην προαναφερόμενη ΚΥΑ. με αριθμό 36427 «Χαρακτηρισμός των χερσαίων, υδάτινων και θαλάσσιων περιοχών των Στενών και εκβολών των ποταμών Αχέροντα και Καλαμά, του Έλους Καλοδικίου και της ευρύτερης περιοχής τους, ως Περιοχών Προστασίας της Φύσης και Περιφερειακών ζωνών» (ΦΕΚ 396/Δ’/17.09.2009).
Ø  10 πινακίδες για απαγόρευση ρίψης σκουπιδιών και  αδρανών υλικών ( Άρθρο 12 του Ν. 1650/86)
Ø  25 πινακίδες για απαγόρευση κυνηγιού, όπου αυτό απαγορεύεται στην προαναφερόμενη ΚΥΑ και στις αντίστοιχες Δασικές απαγορευτικές διατάξεις.

Ο βασικός σκοπός υλοποίησης του συγκεκριμένου έργου, που εντάσσεται στις δράσεις ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης που πραγματοποιεί ο Φορέας, είναι η έγκυρη πληροφόρηση τόσο των κατοίκων όσο και των επισκεπτών των προστατευόμενων περιοχών και παράλληλα η ανάδειξη των συγκεκριμένων περιοχών που παρουσιάζουν ιδιαίτερο οικολογικό, πολιτιστικό και αισθητικό ενδιαφέρον.

Παρ΄ όλα αυτά τρείς μέρες μετά την ολοκλήρωση της τοποθέτησης των πινακίδων, κατά την επόπτευση στην περιοχή της Αμμουδιάς, οι φύλακες του Φορέα εντόπισαν κατεστραμμένες πινακίδες και κάποιες μάλιστα απομακρύνθηκαν εντελώς από την περιοχή. Το περιστατικό έλαβε χώρα στην περιοχή της Βαλανιδοράχης όπου καταστράφηκαν συνολικά 5 πινακίδες  από τις οποίες  οι δύο δεν βρέθηκαν (Συνοπτική Δέλτα Αχέροντα, και για τα Όρια Ζώνης Θύλακα) ενώ οι υπόλοιπες βρέθηκαν διαλυμένες (Κεντρική Δέλτα Αχέροντα, Όρια Ζώνης Α2.1 Κοίτη Αχέροντα και Λασπότοπος και Απαγορεύεται το κυνήγι) στην ευρύτερη περιοχή. Επίσης  στο ξεκίνημα της υλοποίησης του έργου καταγράψαμε την απομάκρυνση μιας πινακίδας στην περιοχή του Δέλτα Καλαμά Όρια Ζώνης Α4. Δέλτα Καλαμά (περιοχή Λιμνοθάλασσας Βατάτσα).



Πρόκειται για αδικαιολόγητη καταστροφή δημόσιας περιουσίας καθώς οι πινακίδες αφενός τοποθετήθηκαν σε δημόσιες εκτάσεις και αφετέρου η τοποθέτησή τους δεν παρεμποδίζει την άσκηση των παραγωγικών δραστηριοτήτων στην ευρύτερη περιοχή, ούτε επιφέρει αλλαγή στα όρια των ζωνών προστασίας και στις δραστηριότητες που ασκούνται σε αυτές.




Πιστεύουμε ότι οι συγκεκριμένες ενέργειες αποτελούν μεμονωμένα περιστατικά  και δεν αντιπροσωπεύουν το σύνολο των κατοίκων της περιοχής.


Τέλος, θεωρούμε το φυσικό πλούτο της περιοχής, ένα σημαντικό κεφάλαιο για την τοπική κοινωνία, η προστασία και διατήρηση του οποίου θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για όλους μας, και ενέργειες ή δράσεις που αποσκοπούν στην προστασία του, θα πρέπει να τυγχάνουν και της υποστήριξης  του κοινωνικού συνόλου.




2 Φεβ 2016

ΜΕΣΟΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΕΙΣ 2016


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΜΕΣΟΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΕΙΣ 2016


Την Δευτέρα και Τρίτη 18-19 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία οι φετινές Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδρόβιων Πουλιών (ΜΕΚΥΠ) με συντονισμό από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία (ΕΟΕ) σε συνεργασία με τον  Φορέα Διαχείρισης Αχέροντα και Καλαμά.
Οι ΜΕΚΥΠ αποτελούν μέρος ενός παγκόσμιου προγράμματος της Διεθνούς Οργάνωσης Υγροτόπων (Wetlands international). Καταγράφονται κυρίως υδρόβια και παρυδάτια είδη που διαχειμάζουν στους υγρότοπους αλλά και αρπακτικά.
Τα δεδομένα που συλλέγονται επιτρέπουν την εκτίμηση των τάσεων των πληθυσμών και των μεταβολών που παρουσιάζουν οι υγρότοποι.
Από την καταμέτρηση δεν έλειπαν είδη όπως το σφυριχτάρι (Anas penelope), η χουλιαρόπαπια (Anas clypeata), η βαλτόπαπια (Aythya nyroca), το κιρκίρι (Anas crecca), ο καπακλής (Anas strepera), η πρασινοκέφαλη (Anas platyrhynchos), καθώς και αρπακτικά όπως ο καλαμόκιρκος (circus aeruginosus), γερακίνα (Buteo buteo) και οι ερωδιοί αργυροτσικνιάς, λευκοτσικνιάς και σταxτοτσικνιάς.
Οι προστατευόμενες περιοχές του Καλαμά και τον Αχέροντα καλύφθηκαν πλήρως από το προσωπικό του ΦΔ αλλά και μέλη - εθελοντές της ΕΟΕ.
Για ακόμη μια χρονιά το Δέλτα Καλαμά και το Δέλτα Αχέροντα αναδεικνύουν τον πλούτο της βιοποικιλότητας που φιλοξενούν κατά τη χειμερινή περίοδο αλλά και καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.