22 Απρ 2016

Μια χουλιαρομύτα τρέφεται στους αλμυρόβαλτους της λιμνοθάλασσας Βατάτσας

Η Χουλιαρομύτα (Platalea leucorodia) ανήκει στην τάξη των Πελαργόμορφων (Ciconiiformes), και στην οικογένεια των Θρησκειορνιθιδών (Threskiornithidae). Είναι ένα σπάνιο πτηνό που έρχεται στην Ευρώπη τους θερινούς μήνες ενώ τον χειμώνα μεταναστεύουν στην Αφρική.
Έχουν λευκό χρώμα ενώ τα ενήλικα έχουν κιτρινωπό φτέρωμα στη βάση του λαιμού τους. Το ράμφος είναι μακρύ, σκούρο σταχτί ενώ η άκρη του είναι πλατιά σαν κουτάλι (χουλιάρη, εξού και το όνομα Χουλιαρομύτα) και κιτρινωπή. Τα πόδια του έχουν κι αυτά την σταχτί απόχρωση. Την περίοδο της αναπαραγωγής αποκτούν ένα λοφίο κιτρινωπού χρώματος.Ζεί και φωλιάζει σε υγροβιότοπους με πλούσιους καλαμιώνες όπου και φωλιάζει σε αποικίες που βρίσκονται συχνά κοντά σε μεγάλες αποικίες γλάρων.
Είναι πολύ σπάνιο πτηνό σε όλη την Ευρώπη και στην Ελλάδα όπου τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί σημαντικά. Τα λίγα άτομα που έρχονται τα βρίσκουμε στους περισσότερους μεγάλους υγροβιότοπους που έχουν απομείνει στη χώρα.
Η χουλιαρομύτα αποτελεί το σύμβολο του Φορέα Διαχείρισης Αχέροντα και Καλαμά. Παραμένει μόνιμα στο δέλτα Καλαμά με μεγάλους αριθμούς κατά τη χειμερινή περίοδο, γεγονός που αναδεικνύει τη ιδιαίτερη σημασία των υγροτόπων του Καλαμά. Τα άτομα που παραμένουν κατά την εαρινή περίοδο δεν αναπαράγονται, αλλά εντοπίζονται να τρέφονται στις λιμνοθάλασσες του δέλτα Καλαμά.
Στο βίντεο παρακολουθούμε ένα ενήλικο άτομο να "ψάχνει" με το ιδιαίτερο ράμφος-χουλιάρη, τροφή στον πυθμένα των ρηχών λιμνοθαλασσών. Τρέφεται με υδρόβια σκαθάρια, λιβελλούλες, ακρίδες και άλλα έντομα, μαλάκια, οστρακοειδή, σκουλήκια, βατράχια και μικρά ψάρια.





Μετρήσεις αερίων (Μεθανίου και διοξειδίου του άνθρακα στην ευρύτερη περιοχή του Αχέροντα

Στην ευρύτερη περιοχή του Αχέροντα ( Νεκρομαντείο, Καστρί και περιοχή Στενών Αχέροντα), πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις αερίων (Μεθανίου και διοξειδίου του άνθρακα), από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Έσσεν (Εssen) της Γερμανίας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών. Ο Φορέας Διαχείρισης συνέβαλε στον εντοπισμό και την εύκολη προσέγγιση των θέσεων δειγματολειψίας για την υλοποίηση αυτής της έρευνας.










 









Επίσκεψη του 6ου Δημοτικού σχολείου Πρέβεζας στο Κέντρο Πληροφόρησης Αμμουδιάς

Στις 20/04/2016 επισκέφθηκαν το Κέντρο Πληροφόρησης Αμμουδιάς 70 μαθητές από το 6ο Δημοτικό σχολείο Πρέβεζας.
Το πρόγραμμα περιελάμβανε ξενάγηση στην έκθεση του κέντρου, προβολή ενημερωτικής ταινίας σχετική με τις προστατευόμενες περιοχές των ποταμών Αχέροντα και Καλαμά και διανομή ενημερωτικού υλικού.
















21 Απρ 2016

Δελτίο τύπου - Lets do it Greece 2016

Δελτίο Τύπου


Το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης Στενών και Εκβολών Ποταμών Αχέροντα και Καλαμά συμμετείχε για 4η συνεχόμενη χρονιά στην Πανελλήνια δράση Let's Do It Greece στις 17 Απριλίου 2016, όπου συντονιστήκαμε για τον καθαρισμό  της παραλίας Δρεπάνου και την τοποθέτηση κάδων απορριμμάτων. Την δράση συντόνισε ο Δήμος Ηγουμενίτσας και σε αυτή συμμετείχαν εθελοντές και μαθήτες του 1ο Δημοτικού σχολείου Ηγουμενίτσας.
Ευχαριστούμε όσους συμμετείχαν στη δράση.















14 Απρ 2016

Συλλογή δείγματος από τη φάλαινα του Καλαμά

Σε συνέχεια της διερεύνησης του εκβρασμού του ζιφιού (Ziphius cavirostris) στις Παλιές Εκβολές του Καλαμά, η βιολόγος του Φορέα Διαχείρισης και το προσωπικό φύλαξης, συνέλεξε ιστολογικά δείγματα τα οποία εστάλησαν στο Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος για τις απαραίτητες τοξικολογικές και λοιπές βιολογικές εξετάσεις.
Οι αναλύσεις που θα προκύψουν είναι πολύ σημαντικές, καθώς τα μεγάλα θηλαστικά έχουν την ιδιότητα του βιοσυσσωρευτή, γεγονός που μπορεί  να δώσει κρίσιμα στοιχεία τόσο για τα επίπεδα ρύπανσης του ενδιαιτήματος στο οποίο ζουν όσο και για την ακριβή ταυτοποίηση του είδους και του φύλου του.
Να σημειωθεί ότι ο σκελετός του ζιφιού θα ανασυρθεί σύντομα και ο Φορέας Διαχείρισης θα προχωρήσει στη συντήρησή του ως μουσειακό έκθεμα στο Κέντρο Πληροφόρησής του.







13 Απρ 2016

Δελτίο Τύπου - Δράσεις Let’s Do It Greece στο Δήμο Ηγουμενίτσας





Δελτίο Τύπου

12-04-2016
Δράσεις Let’s Do It Greece στο Δήμο Ηγουμενίτσας

Τρίτη 12 Απριλίου
  • 08:30, 2ο Λύκειο Ηγουμενίτσας (Δημοτική Κοινότητα Γραικοχωρίου)
  • 16:30, Καθαρισμός παιδικής χαράς και πλατείας Καταβόθρας (ΚΔΑΠ «Αρίων»)
Τετάρτη 13 Απριλίου
  • 16:00, Καθαρισμός περιοχής Δροσιάς (Γέφυρα Φιλοθέης) - (Δημοτική Κοινότητα Γραικοχωρίου)
Πέμπτη 14 Απριλίου
  • 16:00, Αγ. Δημητρίου – Αγ. Τριάδος – Παιδική Χαρά (Δημοτική Κοινότητα Γραικοχωρίου)
  • 16:30, Καθαρισμός παιδικής χαράς και πλατείας Μορφάτι & Ελευθέρι (ΚΔΑΠ «Αρίων»)
  • 17:00, Καθαρίζουμε και ομορφαίνουμε τον περιβάλλοντα χώρου του Ε.Ι.Ν. (ΚΔΑΠ «ΔΙΑΥΛΟΣ»)
Παρασκευή 15 Απριλίου
  • 09:30, Καθαρισμός πάρκου στα πλατάνια (1ο Γενικό Λύκειο Ηγουμενίτσα)
  • 12:00, καθαρισμός των εισόδων του Μαργαριτίου (Δημοτικό Σχολείο, Γυμνάσιο και Λύκειο Μαργαριτίου)
  • 16:00, Αγ. Δημήτριος – καθαρισμός Άλσους (Δημοτική Κοινότητα Γραικοχωρίου)
  • 16:30, Καθαρισμός και εξωραϊσμός της παιδικής χαράς και πλατείας Μαργαριτίου (ΚΔΑΠ «Αρίων» & Νηπιαγωγείο Μαργαριτίου)
  • 17:00, Καθαρίζουμε και ομορφαίνουμε τον περιβάλλοντα χώρου του Ε.Ι.Ν. (ΚΔΑΠ «ΔΙΑΥΛΟΣ»)
Σάββατο 16 Απριλίου
  • 10:30, Καθαρισμός και εξωραϊσμός της βρύσης «Μπαξέ Αράπη» (Εθελοντές Δημοτικής Ενότητας Μαργαριτίου και Πολιτιστικοί σύλλογοι)
  • 14:00, καθαρισμός του Πάρκου δίπλα στο Έλος Καλοδικίου (Εθελοντές Δημοτικής Ενότητας Μαργαριτίου και Πολιτιστικοί Σύλλογοι)
  • 16:00, Γήπεδο Μπάσκετ - Ζωγραφίζουμε Γκράφιτι (Δημοτική Κοινότητα Γραικοχωρίου)
Κυριακή 17 Απριλίου
  • 09:00, Καθαρίζουμε και ομορφαίνουμε τον πεζόδρομο Ηγουμενίτσας (Μανούλες Ηγουμενίτσας)
  • 10:15, Καθαρίζουμε το Δρέπανο – Τοποθετούμε κάδους (Φορέας Διαχείρισης «Στενών και Εκβολών Ποταμών Αχέροντα και Καλαμά»)
  • 10:30, Καθαρισμός, εξωραϊσμός και διάνοιξη μονοπατιού στο Κάστρο Μαργαριτίου (Εθελοντές Δημοτικής Ενότητας Μαργαριτίου και Πολιτιστικοί σύλλογοι)
  • 10:30, Καθαρίζουμε το Δημοτικό Στάδιο Ηγουμενίτσας (Γ. Σ. Πρωτέας Ηγουμενίτσας )
  • 11:00, Καθαρίζουμε και ομορφαίνουμε τον Ποδηλατοδρόμο (Δ.Ν.Ο.Η. & Δημοτική Κοινότητα Ηγουμενίτσας)
  • 11:00, Καθαρίζουμε το δασάκι – συντηρούμε το μονοπάτι (Ορειβατικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας, 1ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων)
  • 11:00, Καθαρίζουμε και ομορφαίνουμε τις παραλίες και το βυθό των νησιών των Συβότων (Sivotistas & Pelorus)
Στη Δράση Let’s Do It Greece συμμετέχουν με δράσεις καθαρισμού, εξωραϊσμού και φυτέματος δένδρων και λουλουδιών, με την υποστήριξη των Σχολικών Επιτροπών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Ηγουμενίτσας, τα ακόλουθα σχολεία:
1ο Νηπιαγωγείο Ηγουμενίτσας, Νηπιαγωγείο Μαυρουδίου, Νηπιαγωγείο Αγ. Βλασίου, Νηπιαγωγείο Μαργαριτίου, 1ο Δημοτικό Σχολείο Ηγουμενίτσας, 2ο Δημοτικό Σχολείο Ηγουμενίτσας, 3ο Δημοτικό Ηγουμενίτσας, 4o Δημοτικό Σχολείο Ηγουμενίτσας, 5ο Δημοτικό Σχολείο Ηγουμενίτσας, Δημοτικό Σχολείο Μαργαριτίου, Δημοτικό Σχολείο Καστρίου, 1ο Γενικό Λύκειο Ηγουμενίτσα, 2ο Γενικό Λύκειο Ηγουμενίτσας και Γενικό Λύκειο Μαργαριτίου.
Στις δράσεις που πραγματοποιούνται στον Δήμου Ηγουμενίτσας συμμετέχουν οι εθελοντές καθώς και οι ακόλουθοι φορείς και σύλλογοι με τα μέλη τους:
Δημοτική Κοινότητα Ηγουμενίτσας, Δημοτική Κοινότητα Γραικοχωρίου, Δημοτική Ενότητα Μαργαριτίου, Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Ηγουμενίτσας, Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Ηγουμενίτσας, Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσπρωτίας, Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσπρωτίας, Σύλλογος Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών Ν. Θεσπρωτίας, Πολιτιστικός Σύλλογος Μαργαριτίου, Πολιτιστικός Σύλλογος Καταβόθρας, Πολιτιστικός Σύλλογος Ελευθερίου, Φιλοπρόοδος Σύλλογος Γραικοχωρίου "Ο Άγιος Δημήτριος", Πολιτιστικός και Κοινωνικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας "Ρένα Κώτσιου", Γ. Σ. Πρωτέας Ηγουμενίτσας, Ορειβατικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας, 1ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων, Δημοτικός Ναυταθλητικός Όμιλος Ηγουμενίτσας, Φορέας Διαχείρισης «Στενών και Εκβολών Ποταμών Αχέροντα και Καλαμά», Sivotistas, Μανούλες Ηγουμενίτσας, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός-Περιφερειακό Τμήμα Ηγουμενίτσας, ΚΔΑΠ Ηγουμενίτσας «ΔΙΑΥΛΟΣ», ΚΔΑΠ Μαργαριτίου «Αρίων», Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων του Δήμου Ηγουμενίτσας, Pelorus.


Επισκέψεις σχολείων όλων των βαθμίδων στο Κέντρο Πληροφόρησης Αμμουδιάς

Κατά το χρονικό διάστημα από 15 Μαρτίου έως και 12 Απριλίου, σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από διάφορες περιοχές της Ελλάδας επισκέφτηκαν το Κέντρο Πληροφόρησης Αμμουδιάς με σκοπό να ξεναγηθούν στην έκθεση του κέντρου και να πληροφορηθούν σχετικά με τις προστατευόμενες περιοχές και συγκεκριμένα για τα Στενά και Εκβολές Αχέροντα.
Μας επισκέφτηκαν το Γυμνάσιο Πωγωνιανής Ιωαννίνων  με 15 Μαθητές,  το 2ο Δημοτικό σχολείο Φιλιππιάδας με 50 μαθητές, το Δημοτικό σχολείο Μαργαριτίου με 50 μαθητές, το 6ο Δημοτικό σχολείο Πρέβεζας και συγκεκριμένα η Ε΄ τάξη με 50 μαθητές και τέλος το Λύκειο Κιλκίς με 30 μαθητές.




















11 Απρ 2016

Μια μεσογειακή φώκια απαθανατίστηκε σε βίντεο εντός προστατευόμενης περιοχής του Δέλτα Καλαμά

Μια μεσογειακή φώκια απαθανατίστηκε σε βίντεο κοντά στα δίχτυα ενός ψαρά.
Η Ελλάδα φιλοξενεί το 50% του πληθυσμού της Μεσογείου με τους μεγαλύτερους τοπικούς πληθυσμούς στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου Βορείων Σποράδων.




8 Απρ 2016

Επίσκεψη στο 3ο δημοτικό σχολείο Ηγουμενίτσας

Το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης επισκέφτηκε σήμερα το 3ο δημοτικό σχολείο Ηγουμενίτσας και συγκεκριμένα την πρώτη τάξη (38 μαθητές)  με αφορμή "Τα χελιδονίσματα".Οι μικροί μαθητές είχαν την ευκαιρία να δημιουργήσουν κατασκευές που αφορούσαν τα χελιδόνια καθώς και να πληροφορηθούν σχετικά με τις προστατευόμενες περιοχές των ποταμών Αχέροντα- Καλαμά και το Έλος Καλοδικίου.