30 Σεπ 2016

Αφίσα για την "Πανευρωπαϊκή Γιορτή Πουλιών 2016"


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - «Πανευρωπαϊκή Γιορτή Πουλιών 2016»


    








ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

«Πανευρωπαϊκή Γιορτή Πουλιών 2016»

      Ο Φορέας Διαχείρισης Στενών και Εκβολών Ποταμών Αχέροντα και Καλαμά, σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία διοργανώνει γιορτή για τα παιδιά με αφορμή την Πανευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών με θέμα: «H προστασία των μεταναστευτικών πουλιών και των βιοτόπων τους».
Οι εκδηλώσεις είναι προγραμματισμένες να γίνουν την  Τρίτη 4 Οκτωβρίου και ώρα 10:30πμ στο Έλος Καλοδικίου (Κιόσκι) και την Τετάρτη 5 και Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 9.30πμ στο Κέντρο Πληροφόρησης Αχέροντα στην Αμμουδιά Πρέβεζας.
      Ο γενικός σκοπός της εκδήλωσης αυτής είναι να δοθεί το μήνυμα πόσο σημαντικό είναι να προστατευθούν οι περιοχές που φωλιάζουν και αναπαράγονται τα μεταναστευτικά πουλιά και οι χώροι όπου σταματούν για τροφή και ξεκούραση καθώς και οι μεταναστευτικοί τους διάδρομοι.

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει:
·         εξορμήσεις για παρατήρηση πουλιών με κιάλια και τηλεσκόπια του φορέα
·          περιβαλλοντικά παιχνίδια γνώσεων,
·         παρουσιάσεις,
·         ζωγραφική,
·         χειροτεχνίες και άλλες δραστηριότητες,
 που θα προσφέρουν στους μικρούς φίλους την ευκαιρία να περάσουν μια ξεχωριστή ημέρα και να γνωρίσουν τα πουλιά του τόπου μας.

        Η Πανευρωπαϊκή Γιορτή Πουλιών είναι ένα ετήσιο γεγονός που λαμβάνει χώρα στις αρχές Οκτωβρίου, σε περισσότερες από 30 χώρες και συντονίζεται από την παγκόσμια ομοσπονδία Birdlife International.





29 Σεπ 2016

Δολιοφθορά στο φυσικό πλούτο του Αχέροντα

Παρά τις συνεχείς συστάσεις από το Φορέα Διαχείρισης, καθώς και την ενημέρωση προς τους κατοίκους της περιοχής Γλυκής, για τους κινδύνους διάδοσης του μύκητα C.platani, παρατηρήσαμε κατά την επόπτευση το μήνα Σεπτέμβριο, χτυπημένα πλατάνια με αιχμηρό αντικείμενο (πιθανώς τσεκούρι).
Επισημαίνουμε για ακόμη φορά ότι πέρα από τη μεγάλη οικολογική καταστροφή που θα επέλθει με την νέκρωση των πλατάνων από το μύκητα, θα υποστεί μεγάλο πλήγμα η οικονομία και η ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας.
Ελπίζουμε ότι η κίνηση αυτή αποτελεί μεμονωμένη ενέργεια και η τοπική κοινωνία θα σταθεί αρωγός στην προσπάθεια μας για τον περιορισμό της διάδοσης του μύκητα που νεκρώνει τα πλατάνια.









26 Σεπ 2016

« Πραγματοποίηση 1ης ποδηλατοδρομίας στην προστατευόμενη περιοχή του Δέλτα Καλαμά»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  Θέμα: « Πραγματοποίηση 1ης ποδηλατοδρομίας στην προστατευόμενη περιοχή την Δέλτα Καλαμά»

Ο Φορέας Διαχείρισης Στενών και Εκβολών ποταμών Αχέροντα και Καλαμά την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016  στο πλαίσιο του εορτασμού της Ευρωπαϊκής Ημέρας χωρίς Αυτοκίνητο, διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία την 1η ποδηλατοδρομία στην προστατευόμενη περιοχή του Δέλτα Καλαμά. Η συμμετοχή ήταν ανέλπιστα μεγάλη από μικρούς και μεγάλους φίλους του ποδηλάτου, σχεδόν 100 ποδηλάτες από Ηγουμενίτσα, Κέρκυρα, Παραμυθιά, Ιωάννινα έλαβαν μέρος στον αγώνα. 
Τιμώμενο πρόσωπο της εκδήλωσης ήταν ο πρωταθλητής και Ομοσπονδιακός Προπονητής ορεινής ποδηλασίας Κατσέλης Γιώργιος, τον οποίο ο Φορέας Διαχείρισης τίμησε με αναμνηστική πλακέτα. Την απονομή έκανε ο κ. Λώλος Ιωάννης, Δήμαρχος Ηγουμενίτσας.
Απονεμήθηκαν μετάλλια στους τρεις πρώτους που τερμάτισαν στην μεγάλη διαδρομή: 1oς: Θωμάς Μπράγιας, 2ος : Πέτρος Ζύλης και 3ος : Διονύσης Μάρτης. Oι απονομές έγιναν από την κ. Μπραΐμη Σταυρούλα, Δήμαρχο Σουλίου, τον κ. Κατσέλη Γεώργιο, Ομοσπονδιακό Προπονητή ορεινής ποδηλασίας  και  Ιερέα πατήρ Τζώρτζη Γεώργιο,  Αντιπρόεδρο του ΔΣ του Φορέα Διαχείρισης.
Ευχαριστούμε θερμά όσους βοήθησαν στην διεξαγωγή της εκδήλωσης:
Τμήμα Τροχαίας  Ηγουμενίτσας,
Τροχαία Λιμενικού Ηγουμενίτσας,
ΕΚΑΒ Ηγουμενίτσας
Χορηγοί εκδήλωσης:Σούπερ Μάρκετ Ξένος,
Πρατήριο cyclon Savas,
Monosis Group Γαστεράτος
Βαμβακάς- Hλεκτρικές εγκαταστάσεις ψύξη-κλιματισμό
και χορηγοί επικοινωνίας:
thespro.gr, ΕΡΤ Ιωαννίνων, Tυποργάνωση- Γραφικές τέχνες - Εκτυπώσεις
Ευχαριστούμε όλους όσους συνέβαλλαν με την συμμετοχή τους στην επιτυχία της εκδήλωσης.






















14 Σεπ 2016

100 υγρότοποι, 7 χώρες, 1 απόγευμα: 1η Απογραφή Πελεκάνων Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Τουρκίας




  Τα αποτελέσματα της διεθνούς απογραφής των δύο ειδών πελεκάνων, του παγκοσμίως απειλούμενου αργυροπελεκάνου (Pelecanus crispus) και του ροδοπελεκάνου (Pelecanus onocrotalus), έφεραν στα χέρια των επιστημόνων που ασχολούνται με την προστασία τους δεδομένα που αποκτώνται για πρώτη φορά. Η ταυτόχρονη καταμέτρηση πραγματοποιήθηκε στις 7 Μαΐου 2016 σε 6 χώρες των Βαλκανίων και στην Τουρκία. Η πρωτοβουλία ανήκε στην Εταιρία Προστασίας Πρεσπών (ΕΠΠ), περιβαλλοντική ΜΚΟ με έδρα τον Άγιο Γερμανό Πρεσπών, η οποία ήρθε σε επαφή με φορείς και οργανώσεις σε Ελλάδα, Αλβανία, πΓΔΜ, Μαυροβούνιο, Βουλγαρία, Ρουμανία και Τουρκία που με τη σειρά τους κινητοποίησαν εθελοντές τους. Συνολικά καταμετρήθηκαν οι πελεκάνοι σε 98 υγροτόπους, καλύπτοντας σχεδόν όλο το δίκτυο των υγροτόπων που χρησιμοποιούν οι πληθυσμοί τους σε αυτή τη γωνιά του κόσμου που εκτιμάται ότι φιλοξενεί περίπου το 50% του  παγκόσμιου πληθυσμού του αργυροπελεκάνου.
   Η απογραφή δίνει μια πλήρη εικόνα για το συνολικό μέγεθος του πληθυσμού, ο οποίος περιλαμβάνει τόσο τα αναπαραγόμενα όσο και τα μη αναπαραγόμενα και ανώριμα άτομα. Τονίζεται ότι οι πελεκάνοι είναι τα μόνα είδη, οι πληθυσμοί των οποίων, παρακολουθούνται κάθε χρόνο σε όλη την ΝΑ Ευρώπη μέσω μετρήσεων των αναπαραγόμενων ζευγαριών  και του αριθμού των διαχειμαζόντων ατόμων.
  Ένα τέτοιο φιλόδοξο εγχείρημα δε θα μπορούσε να έρθει εις πέρας χωρίς τη συμβολή πολλών δεκάδων συμμετεχόντων. Συμμετείχαν Φορείς Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων (12 στην Ελλάδα, 1 στην Αλβανία και 1 στο Μαυροβούνιο), το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Μαυροβουνίου, διεθνείς, εθνικές και τοπικές περιβαλλοντικές ΜΚΟ (PPNEA-Αλβανία, MES-πΓΔΜ, ΝΟΕ-Γαλλία, ΕΠΠ-Ελλάδα), μεταξύ των οποίων και 4 εθνικές ορνιθολογικές οργανώσεις (Βουλγαρίας–BSPB, Ρουμανίας–SOR, Μαυροβουνίου–CZIP και Ελλάδας– ΕΟΕ, εταίροι του Birdlife International), καθώς και το Πανεπιστήμιο της Σμύρνης.  Συνολικά, 138 παρατηρητές καταμέτρησαν 6.265 αργυροπελεκάνους και 22.944 ροδοπελεκάνους.
  Σύμφωνα με όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα ο πληθυσμός του αργυροπελεκάνου σε Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα αριθμούσε 4.350-4.850 άτομα. Τα αποτελέσματα αποδεικνύουν ότι ο συγκεκριμένος πληθυσμός είναι πλέον μεγαλύτερος, κάτι που αποτελεί  ένα θετικό στοιχείο μεν αλλά καθόλου ενδεικτικό για την τάση του παγκόσμιου πληθυσμού δε, αφού τα στοιχεία για τους πληθυσμούς της Κεντρικής και Δυτικής Ασίας δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά. Οι υγρότοποι των Βαλκανίων λειτουργούν ως σημαντικότατα καταφύγια για τα άγρια υδρόβια πουλιά και δη τους πελεκάνους, αλλά συγχρόνως η αξία του καθενός από αυτούς μεγεθύνεται από τη γειτνίασή του με άλλους υγροτόπους. Αυτό συμβαίνει καθώς οι πελεκάνοι που έχουν τις αναπαραγωγικές τους αποικίες σε μόλις 20 περίπου υγροτόπους στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και της Τουρκίας, χρησιμοποιούν έναν πολλαπλάσιο αριθμό για την κάλυψη των αναγκών τους σε τροφή και ξεκούραση.

  Αυτή η μεγάλη προσπάθεια ανέδειξε επίσης την σημασία των συνεργασιών και τους καρπούς που αυτές μπορούν να δώσουν.  Το όλο εγχείρημα που κάλυψε δεκάδες χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα και για το οποίο χρησιμοποιήθηκαν από αυτοκίνητα και βάρκες μέχρι και ελαφρύ αεροσκάφος για τις αποικίες του Δέλτα του Δούναβη, οι οποίες εκτείνονται σε τεράστιους δυσπρόσιτους καλαμιώνες, απαίτησε ελάχιστους οικονομικούς πόρους, χάρη στην «επιστράτευση» τόσων ενθουσιωδών ορνιθοπαρατηρητών. 
Η απογραφή απέφερε  απαραίτητα στοιχεία για το σχεδιασμό κοινών μέτρων προστασίας και διαχείρισης των πελεκάνων.  Το συγκεκριμένο εγχείρημα ενίσχυσε το δίκτυο συνεργασίας μεταξύ φορέων και επιστημόνων των διαφορετικών χωρών που τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται σε επίπεδο ανταλλαγής γνώσεων και στοιχείων. Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλονται στους δεκάδες εθελοντές που συμμετείχαν στις καταμετρήσεις. 


Περισσότερες πληροφορίες:
Δρ. Όλγα Αλεξάνδρου, τομέας  Έρευνας και Προστασίας, Εταιρία Προστασίας Πρεσπών,  τηλ: 23850-51211.
Μαριάννα Βλάσση, Υπεύθυνη Επικοινωνίας,  Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών,  τηλ: 23850-51211, κιν: 6947692357.



9 Σεπ 2016

ΝΕΚΡΟΣ ΨΑΡΑΕΤΟΣ ΣΤΟ ΔΕΛΤΑ ΚΑΛΑΜΑ




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΝΕΚΡΟΣ ΨΑΡΑΕΤΟΣ ΣΤΟ ΔΕΛΤΑ ΚΑΛΑΜΑ

Ένας νεαρός ψαραετός (Pandion haliaetus - Πανδίων ο αλιαετός) βρέθηκε νεκρός κατά τη διάρκεια εποπτείας του προσωπικού φύλαξης του ΦΔ Αχέροντα-Καλαμά. Το άτυχο αρπακτικό εντοπίστηκε στην ευρύτερη προστατευόμενη περιοχή του Δέλτα Καλαμά και οι αιτίες θανάτου του είναι ακόμα άγνωστες.

Ο Ψαραετός καταγράφεται στην περιοχή τις περιόδους του χειμώνα και της μετανάστευσης και καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Τα τελευταία χρόνια στο δέλτα διαχειμάζει ένας σημαντικός και σταθερός αριθμός 3 ατόμων, που βρίσκει καταφύγιο και τροφή στα κατάλληλα ενδιαιτήματα του δέλτα. Το ενδιαίτημα τροφοληψας του είδους περιλαμβάνει λους τους τύπους φυσικών τεχνητών υγροτόπων με την προϋπόθεση να υπάρχει άφθονη τροφή. Κυνηγάει συνήθως ψάρια μικρού και μεσαίου μεγέθους ενώ τα είδη είναι ποικίλα και εξαρτώνται από την περιοχή κυνηγιού και την αφθονία του κάθε είδους. Σύμφωνα με έρευνες ο ψαραετός δεν επηρεάζει αρνητικά τους πληθυσμούς των θηραμάτων του αφού πιάνει κυρίως άρρωστα και γέρικα άτομα.

Είναι από τα σπανιότερα είδη αετών στην Ευρώπη που τρέφεται αποκλειστικά με ψάρια τα οποία εντοπίζει από ψηλά και βουτάει με θεαματική ταχύτητα στο νερό για να τα πιάσει. Έχει ιδιαίτερα διαμορφωμένα δάκτυλα με δύο ζεύγη αντίθετα τοποθετημένα και με μυτερά λέπια στο κάτω μέρος τους ώστε να πιάνει εύκολα τα ψάρια. Το μήκος του είναι 60 εκ. με άνοιγμα φτερών 1.60 μέτρα.
Ο Ψαραετός ανήκει στην τάξη των Ιερακόμορφων, στην οικογένεια των Πανδιονίδων, της οποίας είναι και ο μοναδικός ζωντανός εκπρόσωπος.

Το είδος πέφτει συχνά θύμα λαθροθηρίας ενώ οι φωλιές του καταστρέφονται διότι θεωρείται ανταγωνιστής των αλιευτικών δραστηριοτήτων του ανθρώπου.
Παρόλο που σε κάποιες χώρες η κατάσταση παραμένει κρίσιμη, σε αυτές τις χώρες συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα, σε παγκόσμιο επίπεδο η κατάσταση είναι πολύ θετική. Λόγω της πολύ μεγάλης γεωγραφικής του εξάπλωσης και το μεγάλου αριθμού αναπαραγόμενων ζευγαριών το IUCN τον κατατάσσει ανάμεσα στα είδη ελάχιστης ανησυχίας (LC). 
 Όλα  τα  είδη  της  τάξης  των  ιερακόμορφων περιλαμβάνονται  στα  Παραρτήματα  της  Σύμβασης  CITES (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora) για το Διεθνές Εμπόριο των Ειδών της Άγριας Πανίδας και Χλωρίδας που Κινδυνεύουν με Εξαφάνιση που αποσκοπεί στην προστασία πολλών ειδών άγριων ζώων και φυτών με τον έλεγχο του εμπορίου τους. Περιλαμβάνεται στο παρ. Ι της Οδηγίας για τα πουλιά (79/409/EE) και ανήκει στην κατηγορία 3 SPEC (Species of European Concern, 3: Απειλείται ή μειώνεται στην Ευρώπη αλλά έχει μεγαλύτερη γεωγραφική κατανομή). 
Τέλος, προστατεύεται από τη σύμβαση της Βέρνης για τη διατήρηση της άγριας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος της Ευρώπης και τη συνθήκη της Βόννης για προστασία των μεταναστευτικών ειδών.
Ο ΦΔ Αχέροντα και Καλαμά προχώρησε στις απαραίτητες ενέργειες για να αποσταλεί το νεκρό πουλί στις αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να υποβληθεί σε εξειδικευμένες εξετάσεις για τη διερεύνηση των αιτιών θανάτου.

8 Σεπ 2016

1η ποδηλατοδρομία στην προστατευόμενη περιοχή του Δέλτα Καλαμά

                                                   


   
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Θέμα: « 1η ποδηλατοδρομία στην προστατευόμενη περιοχή του Δέλτα Καλαμά»


Ο Φορέας Διαχείρισης Στενών και Εκβολών ποταμών Αχέροντα και Καλαμά στο πλαίσιο του εορτασμού της Ευρωπαϊκής Ημέρας χωρίς Αυτοκίνητο, προσκαλεί τους φίλους του ποδηλάτου, μικρούς και μεγάλους σε ποδηλατοδρομία την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016 στην προστατευόμενη περιοχή του Δέλτα Καλαμά.
Τιμώμενο πρόσωπο της εκδήλωσης θα είναι ο πρωταθλητής και Ομοσπονδιακός Προπονητής ορεινής ποδηλασίας Κατσέλης Γιώργος.
Σημείο εκκίνησης-τερματισμού: "Έναντι (πάρκινγκ) του Ιερού Ναού Ευαγγελίστριας"  Ηγουμενίτσας και ώρα 10:30πμ.


Διαδρομές

1η Διαδρομή junior
•           Από το σημείο εκκίνησης παρκινγκ 
•           συνεχίζουμε επί της Εθνικής Αντιστάσεως
•           Αλλαγή ρεύματος κυκλοφορίας στην Τζαβέλαινα
•           Είσοδος στον ποδηλατόδρομο
•           Τερματισμός στην  Έξοδο του ποδηλατοδρόμου

2η Διαδρομή
•           Από το σημείο εκκίνησης παρκινγκ
•           συνεχίζουμε επί της Εθνικής Αντιστάσεως
•           Αλλαγή ρεύματος κυκλοφορίας στην Τζαβέλαινα
•           Είσοδος στον ποδηλατόδρομο
•           1ος σταθμός ανεφοδιασμού  Έξοδος του ποδηλατοδρόμου
•           Συνεχίζουμε στον δρόμο προς δρέπανο
•           2ος σταθμός ανεφοδιασμού πρώην  Όστρια
•           Στροφή στην ΔΕΗ στο πρώην Όστρια  με κατεύθυνση προς πύργο Ραγίου
•           Στροφή δεξιά προς  Εθνική οδός Ηγουμενίτσας - Σαγιάδας
•           Στροφή δεξιά  στην Εθνική οδό Ηγουμενίτσας - Σαγιάδας
•           3ος σταθμός ανεφοδιασμού έξω από τα γραφεία του Φορέα Διαχείρισης Καλαμά -Αχέροντα
•           Νέα Σελεύκεια  - Πίσω δρόμο
•           Πίσω από το γήπεδο
•           Στροφή αριστερά προς μουσείο
•           Στροφή δεξιά – παραλιακή προς κέντρο Ηγουμενίτσας
•           Τερματισμός στο παρκινγκ απέναντι από την εκκλησία 


Όροι συμμετοχής

• Ο αγώνας είναι “Ανοικτός - ΟΡΕN ” δηλαδή μπορούν να συμμετέχουν πολίτες, φίλαθλοι, αθλητές και αθλήτριες. Όλοι οι συμμετέχοντες  βεβαιώνουν ότι η κατάσταση της υγείας τους είναι καλή και τους επιτρέπει να αγωνιστούν, έχουν δε πρόσφατα εξεταστεί από γιατρό γι΄αυτό το θέμα.
• Ηλικίες μικρότερες και μέχρι 18 ετών μπορούν να συμμετέχουν με την ενυπόγραφη συγκατάθεση των Γονέων ή κηδεμόνων τους και με την συνοδεία ορισμένου προσώπου – Γονέα ή κηδεμόνα κατά την συμμετοχή του/της ανήλικου/ης.
• Όλοι οι συμμετέχοντες θα πρέπει υποχρεωτικά να φορούν κράνος ποδηλασίας.
• Οι κριτές θα έχουν δικαίωμα να αποβάλουν ποδηλάτη τόσο από την εκκίνηση όσο και από τη διαδρομή κατά τη διεξαγωγή του Αγώνα  Ποδηλατοδρομίας, ο οποίος δεν θα φορά κράνος ποδηλασίας.
• Το ποδήλατο και τα φρένα  του ποδηλάτου του κάθε συμμετέχοντα θα πρέπει να είναι σε αρίστη λειτουργική κατάσταση για την οποία, αποκλειστική ευθύνη έχει ο κάτοχος του ποδηλάτου.
• Όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν βεβαίωση συμμετοχής.
• Απαγορεύεται αυστηρά η απόρριψη κάθε είδους αντικειμένων κατά μήκος της διαδρομής, όπως πλαστικά μπουκάλια ή οποιοδήποτε άλλο υλικό συσκευασίας στερεάς ή υγρής μορφής τροφής που καταναλώνουν οι αθλητές στη διάρκεια του αγώνα. Σε κάθε σταθμό τροφοδοσίας υπάρχει  σάκος απορριμμάτων. Όλοι οι αθλητές είναι υποχρεωμένοι να ρίχνουν απορρίμματα μέσα στο σάκο. 


Xάρτης διαδρομής





7 Σεπ 2016

Παγκόσμιο Πρόγραμμα Καταμέτρησης Παρυδάτιων Πουλιών (2-6 Σεπτεμβρίου)

Παγκόσμιο Πρόγραμμα Καταμέτρησης Παρυδάτιων Πουλιών

Η Παγκόσμια Καταμέτρηση Παρυδάτιων είναι μία από τις εκδηλώσεις κλειδιά της Παγκόσμιας Ημέρας Παρυδάτιων Πουλιών. Δεν πρόκειται ιδιαίτερα για ένα επιστημονικό πρόγραμμα για πολίτες, αλλά μάλλον για μια προσπάθεια να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση σχετικά με την αξία της απλής παρακολούθησης/καταμέτρησης των πουλιών ως κεντρικού στοιχείου για την προστασία των πληθυσμών πουλιών και την διατήρηση των ενδιαιτημάτων.
 
Γιατί η καταμέτρηση παρυδάτιων πουλιών είναι τόσο σημαντική;
Το να σώσεις τα πουλιά χωρίς να ξέρεις τον ακριβή αριθμό των ατόμων ενός είδους που ζει στον κόσμο είναι κάτι το ανέφικτο• οι αριθμοί των πληθυσμών δεν πρέπει να είναι εικασίες! Εκείνα είναι τα στοιχεία, που βασίζονται σε καταμετρήσεις που διενεργούνται από χιλιάδες εθελοντές και επαγγελματίες σε όλο τον κόσμο. Το αποτέλεσμα είναι ένας ακριβής αριθμός και μια τάση πληθυσμού, που αποτελεί ένα από τα απαραίτητα στοιχεία για να εκτιμηθεί το νόμιμο καθεστώς προστασίας για κάθε είδος. Παρόλα αυτά, η σημασία της παρακολούθησης των πουλιών (συστηματική καταμέτρηση) υποτιμάται και συχνά αγνοείται από πολλούς.
Το πρόγραμμα αυτό στοχεύει στο να δώσει μια εικόνα της δύναμης της εργασίας πεδίου, να βοηθήσει μη-καταμετρητές να βελτιώσουν τις δεξιότητες καταμέτρησής τους, και να αυξήσει τον αριθμό των καταμετρητών παγκόσμια (Πληροφορίες εδώ).

Ο Φορέας Διαχείρισης Στενών και Εκβολών Αχέροντα και Καλαμά πραγματοποιεί μηνιαίες μετρήσεις ορνιθοπανίδας σε όλες τις προστατευόμενες περιοχές ευθύνης του και για την παγκόσμια  ημέρα των παρυδάτιων πτηνών πραγματοποιήθηκε ξεχωριστή καταμέτρηση όλων των παρυδάτιων (μια λίστα των παρυδάτιων πουλιών μπορεί να βρεθεί εδώ). Η εξαιρετική βιοποικιλότητα των προστατευόμενων περιοχών Αχέροντα και Καλαμά αναδεικνύει τη σημασία τους τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο.
Μετρήθηκαν εκατοντάδες παρυδάτια είδη όπως κοκκινοσκέλης, τουρλίδα, μαυρότρυγγας, καλαμοκανάς, ραβδοσκαλίδρα, δασότρυγγας, στρειδοφάγος, βαλτότρυγγας, ποταμοσφυριχτές, λασποσκαλίδρες, νανοσκαλίδρες, μπεκατσίνι, αργυροπούλι, αμμοσφυριχτής κ.α.
Φωτογραφίες: