16 Φεβ 2017

Νεκρά ζώα στον Κωκυτό


Νεκρά ζώα, 6-8 πρόβατα, εντοπίστηκαν από τους Φύλακες του Φορέα Διαχείρισης, στην κοίτη του ποταμού Κωκυτού, βόρεια του οικισμού της Κυψέλης. Κατόπιν ενημέρωσης του Δήμου Πάργας υπήρξε άμεση ανταπόκριση και προέβη στην απομάκρυνση τους από την κοίτη του ποταμού.
Ωστόσο φαίνεται ότι η ανεξέλεγκτη απόθεση νεκρών ζώων σε φυσικούς αποδέκτες αποτελεί συνήθη τακτική, καθώς έχει παρατηρηθεί και σε άλλες περιοχές κατά το παρελθόν, αγνοώντας τους κινδύνους που εγκυμονεί μια  τέτοια  ενέργεια.
Η απόθεση νεκρών ζώων στο φυσικό περιβάλλον και ιδιαίτερα σε υδάτινα οικοσυστήματα ενέχει κινδύνους, πρωτίστως για την δημόσια υγεία καθώς μπορεί να προκληθεί μόλυνση των υδάτων και άμεση διασπορά των παθογόνων οργανισμών.
Η επιβάρυνση των υδάτων με παθογόνους μικροοργανισμούς (π.χ. κολοβακτηρίδια), αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για μετάδοση ασθενειών τόσο στον άνθρωπο όσο και σε άλλους ζωικούς ή φυτικούς οργανισμούς.
Η ενημέρωση των κτηνοτρόφων για τους κινδύνους που ενέχουν τέτοιες ενέργειες αλλά κι η δημιουργία χώρων για την απόθεση των νεκρών ζώων θα  πρέπει να αποτελέσουν άμεση προτεραιότητα για τις αρμόδιες υπηρεσίες, ώστε να μην τίθεται σε κίνδυνο η δημόσια υγεία και να αποφεύγεται η  υποβάθμιση του περιβάλλοντος.
Η συνεργασία των τοπικών αρχών με τις συναρμόδιες υπηρεσίες είναι αναγκαία ώστε να υπάρξει αποτελεσματική αντιμετώπιση του θέματος και οι ίδιοι οι κάτοικοι των περιοχών να είναι αρωγοί στην προσπάθεια για την αποτροπή τέτοιων ανεξέλεγκτων και αυθαίρετων ενεργειών στο μέλλον. 







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου